Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) пред "Старозагорски новини": Проектът АЕЦ "Белене" не трябва да се противопоставя на комплекс "Марица-изток"

Георги ПървановДържавата трябва да направи всичко възможно, за да спаси въглищните централи, категоричен е бившият държавен глава.

"Задушавало" ли е ядреното лоби енергийния въглищен комплекс? Какви са шансовете през България да мине вторият лъч на "Турски поток" и защо президентът на Русия Владимир Путин трябва да посети България?

Отговорите на тези въпроси четете в интервюто на медията ни с Георги Първанов.

- Г-н Първанов, понастоящем пред комплекс "Марица-изток" стои Хамлетовият въпрос - ще го има ли, или не след няколко години, заради гласувания в Брюксел Референтен документ на ЕК, който поставя неизпълними екологични изисквания пред въглищните ТЕЦ-ове. Освен това, по информация на Еврокол се оказа, че въпросният документ е приет в нарушение на основни процедурни разпоредби на ЕС. Българската държава има срок до 27 юли да обжалва документа, но към момента няма индикации в тази посока. Бяхте държавен глава 10 години, затова ви питам - как според Вас трябва да се реагира при създалата се ситуация?

- Трябва да се направи всичко за спасяването на въглищните централи, в това число и обжалване на Референтния документ. Трябва да се проучи позицията на сродни страни от Европа, които имат същите, че дори и по-големи проблеми от нашите. И може би трябва да действаме солидарно с тях. Но трябва много бързо да се реагира.

- Знаем, че сте привърженик на проекта АЕЦ "Белене", това беше един от приоритетите Ви като действащ президент, а след това и като лидер на АБВ. В Старозагорски регион обаче битува мнението, че комплекс "Марица-изток", който осигурява 40% от електроенергията на страната и е гарант на енергийната й независимост, преди години беше неглижиран. Ядреното лоби ли "задушаваше" енергийния въглищен комплекс?

- Не. Ще припомня, че аз дори имах една много смела радикална идея, която взаимствахме от далечна Австралия, където има световен център за улавяне и отвеждане на газовете, за да се удължи живота на подобен род топлоцентрали. Опитали сме се по различни начини да съдействаме. Аз не бих противопоставил единия подотрасъл на другия. И двата си имат място в енергийната система на България.

- Да, но отговорни фактори през последните две седмици лансираха версията, че изграждането на АЕЦ "Белене" ще бъде алтернатива на въглищните топлоцентрали, тъй като те нямало да изпълнят поставените от Референтния документ екологични изисквания....

- В никакъв случай не трябва да има такова противопоставяне. Аз съм привърженик на АЕЦ "Белене" и "Южен поток" и се радвам, че макар и след много перипетии и погрешни ходове на редица правителства, ние се връщаме към реализацията на тези проекти. Но те са дългосрочни. Те са стратегически, те биха могли да надграждат в един момент, когато неизбежно ще се стигне до смяна на парадигмата в българската енергетика. Към този момент е противопоказно да ги противопоставяме.

- В средата на м. май от Стара Загора руският посланик Анатолий Макаров коментира, че лъч от "Турски поток" може да премине през територията на България за Южна Европа, а няколко дни по-късно руският премиер Дмитрий Медведев съобщи, че Русия води преговори с Гърция и България относно входната точка към Европа на газопровода "Турски поток". Същевременно бивш български енергиен министър обяви, че ние ще вземем остатъчния газ на Турция. Трябва ли според Вас България да се бори за втория лъч на проекта.

- Какво значи остатъчна газ?. Според това, което излезе по медиите е очевидно, че природният газ, който ще тръгне по "Турски поток" ще бъде разделен приблизително поравно - едната част ще се консумира от Турция, другите 15 милиарда ще минат през България по трасе за Сърбия и Унгария. Тоест, ние ще поемем част от транзита, но много малка част. Ще припомня, че спреният проект "Южен поток" трябваше да има обем от 63 милиарда. 15 милиарда са доста по скромна част от един такъв обем, но и на това трябва да сме доволни, ако стане.

- Как можем да спечелим пред Гърция този транзит?

- Не зависи много от нас за съжаление, а зависи основно от Русия и Турция, може би.

- Това изключва ли нашата дипломация да бъде по-активна?

- Естествено, че нашата дипломация трябва да бъде много активна. Между другото, аз ценя позитивно, това което прави премиерът Борисов, включително с посещението в Турция - в тази му част на това посещение. Между другото, все пак Гърция може да бъде доволна, защото там ще мине южният газов коридор с газ от Азербайджан и някои други средноазиатски страни, ако успее Европа да договори такъв транзит. Но ние трябва да си отстояваме нашето, защото иначе ще ни заобикалят отвсякъде и от възможността да бъдем енергиен център, ще станем периферия.

- Социалните мрежи кипят от коментари във връзка с посещението на руския президент Путин в България. Трябва ли да бъдем толкова крайни, след като за България има интерес към руския газ?

- А защо сме против посещението на Путин? Първо, историческо основание има. Путин и на предишните две кръгли годишнини е бил в България и то по добри поводи, не само с оглед на историята. Второ, наистина имаме добрия шанс, когато става дума за енергетиката, когато става дума за отварянето на руския пазар, за връщането на руските туристи. Е как ще стане това, ако не възстановим доверието. Най-добрият начин да се възстанови доверието е едно посещение на руския президент в България. Ние сме го правили и преди и нищо по-добро от това няма. А този, който е против, нека да каже, какво предлага като алтернатива. Нека да дойде и американският президент. През 2007 г., за 6 месеца у нас бяха и президентът Буш, и президентът Путин, и президентът Саркози и т.н. България трябва да отстоява основно собствения си интерес, затова добре дошли на всички, чиито визити ще са от полза за страната ни.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА