Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

От "Грийнпийс" отново нададоха вой срещу въглищните централи

Една от грозните снимки, които вчера ни изпратиха от "Грийнпийс""Добивът и горенето на въглища, депата за пепел и отпадъци - всичко това е остатък от една замираща индустрия и заплаха за околната среда и здравето на хората. Въпреки че въглищата са един от най-големите замърсители на въздуха и околната среда, те продължават да бъдат субсидирани и поддържани на изкуствено дишане". Това обявиха вчера от "Грийнпийс" - България, като мотив за доклада "Отвъд въглищата - Устойчиви алтернативи за бъдещето на въглищните райони в Испания", изготвен от испанския офис на организацията, който вече е преведен на български и се разпространява онлайн.

"Скъсването с въглищната зависимост е необходимо не само по екологични причини, но и поради технологични и финансови такива. Цената на въглищата, както и транспонирането на екологичните регулации и споразумения, правят бъдещето на индустрията все по-трудно и скъпо", коментира Теодора Стоянова от българския офис на "Грийнпийс". "Затова с примера от Испания искаме да поканим всички заинтересовани и засегнати страни към диалог за прехода отвъд въглищата в България", допълват от екологичната организация.

Медията ни припомня, че точно "Грийнпийс" и още една сродна на тях структура бяха сред основните инициатори на изготвянето на Референтния документ на ЕК, гласуван на 28 април в Брюксел, който понастоящем застрашава съществуването на комплекс "Марица-изток" и останалите въглищни централи в Европа. Същата тази организация, преди няколко години, дори броеше труповете на ТЕЦ 2.

Сега, когато се чакат решителни действия от българското правителство по въпросния Референтен документ, от "Грийнпийс" отново са в акция.

За пореден път обаче пари въпросът - чии интереси обслужва "Грийнпийс"? И дали появата на въпросния испански доклад точно в този момент е случайно?

Питането ни въобще не е риторично, защото "дим без огън няма".

(СН)