Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Поне един управник обяви готовност да съдейства за спасяването на "Марица-изток"

Работното посещение на областния управител в "Мини Марица-изток" в петъкОбластният управител на Стара Загора обяви решението си след посещението във въгледобивното дружество в петък

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова обяви пред медията ни в петък, че ще съдейства пред МОСВ час по-скоро да бъде обжалван Референтният документ на ЕК, чиито рестриктивни норми обричат на затваряне въглищните ни централи и целия комплекс "Марица-изток". За обжалване и повторно прегласуване се обявиха от Европейската асоциация по въглища и лигнити - Еврокол, но досега от МОСВ не са проявили активност, а от МЕ упорито лансират версията за искане на дерогация за ТЕЦ-овете, която според специалисти означава предизвестеното им закриване.

"Ще настоявам пред МОСВ за обжалване на Референтния документ на ЕК, защото другото би било ненормално. Комплекс "Марица-изток" осигурява 40% от електроенергията на страната и е безалтернативен производител през зимните месеци.

Смятам, че правителството трябва да застане зад кауза за спасяването на комплекс "Марица-изток" и българските въглищни централи, а първата стъпка е да се обжалва Референтният документ.

В крайната сметка, нашите въглища не са едиствените от този тип. Закривайки нашите мини, което категорично не трябва да допускаме, не означава, че в България ще се диша по-чист въздух, тъй като съседна нам държава, която не е член на Европейския съюз, ще продължи да експлоатира въглищните си запаси. Ако не дай боже, допуснем, че се случи нещо с нашите мини и въглищни централи, няма да бъде решен и световният проблем със замърсяването на въздуха, в предвид факта, че САЩ се оттеглиха от Парижкото споразумение", коментира Гергана Микова, часове след посещението си в "Мини Марица-изток" ЕАД.

В петък тя направи първата си работна визита във въгледобивното дружество по покана на изпълнителния директор Андон Андонов. С нея бе и кметът на община Раднево д-р Теньо Тенев. Ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД и областният управител се обединиха около обобщението, че проблемите, свързани с най-голямото българско въгледобивно дружество, са от социална значимост за областта. Те изискват общи усилия и налагат намирането на конкретни и бързи превантивни решения.

На срещата са били обсъдени и проблеми, касаещи текущата работа на въгледобивното дружество, взаимодействието му с Областната управа в кризисни ситуации и възможностите за предприемането на превантивни мерки за предотвратяването им.

Йовка НИКОЛОВА