Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Мартин Димитров, "Нова Република": Стара Загора ще плати най-високата икономическа цена, ако бъде реализиран проект "Белене"

Мартин ДимитровБългария е в правото си да настоява за промяна на европейските еко стандарти, за да продължи нормалното съществуване на ТЕЦ-те в страната и въгледобива, който е структуроопределящ за енергийната сигурност... Не съществуват никакви доказателства, нито нужди, страната ни да избере най-скъпия вариант за подсигуряване на своята енергийна система чрез втора атомна централа, категоричен е бившият депутат.

Публикуваме позицията на Мартин Димитров, изразена днес пред медията ни:

- Г-н Димитров, преди няколко дни при посещението си в Русия, енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че "възобновяването на ядрения строеж (АЕЦ "Белене"), е обосновано с нуждите от нови мощности, заради затварянето на въглищните, които не могат да покрият новите екоизисквания на ЕС. Възможно ли е правителството да е поело твърд курс към изграждане на АЕЦ "Белене", след като негов представител говори съвсем открито за възобновяване на проекта за втора атомна електроцентрала?

- Думите на г-жа Петкова от посещението й в Русия са крайно обезпокоителни. Първо, защото в него няма необходимите доказателства. България е в правото си да настоява за промяна на европейските еко стандарти, за да продължи нормалното съществуване на ТЕЦ-те в страната и въгледобива, който е структуроопределящ за енергийната сигурност. Освен това, дори в краен случай да се окаже, че дългосрочно отлагане на установените от Референтния документ на ЕК норми не може да бъде постигнато, има възможност тези централи, които използват въглища като източник на енергия, да бъдат преобразувани в работа на газ. Дори този незадоволителен за страната вариант е много по-разумен и финансово издържан, отколкото просто да затворим тецовете и да се насочим към строежа и създаването на АЕЦ "Белене". Искам само да спомена, че изграждането на нова атомна централа ще струва около 10 млрд. евро, а цената на произвеждания от нея ток ще възлиза на 10 евроцента за един KW/h. Това е далеч по-скъпо, отколкото е стойността на един KW/h от държавния ТЕЦ "Марица изток 2" в момента.

- Дали настоящият кабинет не вижда в проекта АЕЦ "Белене" единствената възможност за дългосрочната енергийна сигурност на страната?

- Аз напълно допускам правителството на Бойко Борисов да стартира процедурата по строеж на нова ядрена централа. Ето защо всички разумни хора трябва да спрат този процес. Не съществуват никакви доказателства, нито нужди страната ни да избере най-скъпия вариант за подсигуряване на своята енергийна система. Още по-притеснителното е, че в своите изказвания представители на правителството въобще не изключват възможността държавата да участва в този проект като съинвеститор и да се ангажира с дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията. Чака ни много важна битка. Аз не мога да се съглася с подобен подход и ще направя всичко възможно да ги спра.

- Вие и преди категорично се противопоставихте на възможността да бъде реализиран проектът за втора атомна електроцентрала у нас. Какво да очакваме в тази посока?

- Ще направим всичко възможно да покажем на правителството, че това не е правилната възможност. Ще разширим експертната група, с която през последните години работихме, за да обясним на българските граждани защо пътят минава през постигане на договорка с ЕК и запазване на топлоцентралите, а не изграждане на АЕЦ "Белене". Разберете, че ако бъде реализиран подобен проект, то остава нерешен въпросът с ядрените отпадъци, който ще коства на страната ни нови милиарди разходи. Няма българска община, която да се съгласи да съхранява ядрени отпадъци! Това е и големият проблем на ядрената енергетика. Да не забравяме всъщност, че България разполага с 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", чиито живот би могъл да бъде удължен с още 20 години.

- Два месеца след гласуването на Референтния документ, определящ най-добрите налични техники за Големи горивни инсталации, виждате ли възможност за постигане на дългосрочно решение в интерес на българската страна - т.е. запазване в дългосрочен план на нормалната работа на ТЕЦ-те, особено тези в маришкия басейн?

- Нито аз, нито мои колеги експерти в областта на енергетиката виждаме готовността на настоящото правителство за категорична позиция отностно преразглеждане и прегласуване на приетия Референтен документ на ЕК за Големите горивни инсталации. Представете си, че ако в дългосрочната стратегия на управляващите попада строителството на АЕЦ "Белене", то това ще стане с цената на затваряне на ТЕЦ-те в страната, като формалното извинение ще бъде европейският регламент за качеството на въздуха. На практика обаче причината ще бъде липсата на заинтересованост и позиция на изпълнителната власт. Бъдете сигурни, че хората, които са решили да строят нова атомна електроцентрала, ще направят всичко възможно да затворят алтернативните мощности, каквито са топлоцентралите в Старозагорска област, но и каквато е АЕЦ "Козлодуй".

- Това не обрича ли в икономически аспект отделни региони в страната?

- Проблемът е още по-тежък. Аз знам, че Стара Загора би платила най-високата икономическа цена от строеж на АЕЦ "Белене", но финансовата тежест би паднала и върху всеки един български гражданин. Разберете, че най-скъпото нещо е да инвестираш в създаването на централа, която на практика не ти трябва. Точно това представлява проектът АЕЦ "Белене".

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ