Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Миньорите обявиха протестна готовност

Декларацията на миньорските синдикати Ако в МОСВ и МЕ не са наясно, специалитите припомнят, че "Мини Марица-изток" има въглищни запаси за още 50 години. А също и, че въглищата ни са единствена родна енергийна суровина, на която може да се разчита целогодишноМиньорските синдикати обявиха протестна готовност и декларираха ,че са готови на всички позволени от закона действия, ако държавата в лицето на МОСВ и МЕ не се противопостави на приетите, с процедурни нарушения на 28 април в Брюксел, нови европравила за ТЕЦ-овете на въглища.

Позицията на Синдикалните съвети и Стачни комитети на ФСО "Подкрепа" и ДСО на КНСБ при "Мини Марица-изток" е изразена в обща декларация, която вече е изпратена до председателя на Народното събрание Димитър Главчев, до премиера Бойко Борисов, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и министъра на околната среда и водите Нено Димов.

"Като представители на работниците и служителите от най-голямото въгледобивно дружество в България "Мини Марица-изток" ЕАД, сме крайно притеснени от

  неглижиране на проблемите пред
  българската енергетика от страна на МОСВ и МЕ,

възникнали с решението на Европейската комисия за приемане на Референтния документ за най-добри налични техники за Големи горивни инсталации от 28.04.2017 г.

Тези наши притеснения се основават на изразените становища от страна на представителите на МОСВ на проведената в МЕ среща на 14.06.2017 г., както и изказването на министър Петкова на 16.06.2017 г. в Народното събрание (б.р. за което подробно информира "Старозагорски новини" в броя си от 19 юни).

Ние, нееднократно сме заявявали, че българското правителство незабавно трябва да се противопостави аргументирано както по процедурата по вземане на решението, така и по заложените в него неизпълними параметри. Вместо това чуваме само изявления за дерогация, което е отлагане на проблемите, а не решаването им", гласи част от декларацията.

Миньорските синдикати настояват България да се присъедини към страните, които искат прегласуване, поради нарушена процедура и неизпълними технологични параметри на приетия Референтен документ на Европейската комисия за Големи горивни инсталации, който застрашава енергийната ни система и национална сигурност.

"В противен случай се поражда съмнение, че

   определени заинтересовани кръгове, чрез
   поставени лица по високите етажи на властта,

се стремят да доведат електроенергетиката от местни въглища до технологичен и финансов фалит.

Декларираме, че при непредприемане от Ваша страна на незабавни мерки, ще използваме всички позволени от закона действия за запазване на Българския въгледобив, гарантиращ енергийната независимост на Република България!", завършва декларацията.

Медията ни припомня, че както по време на парламентарния контрол миналия петък, така и при посещението си на ядреното изложение в Москва, министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че задача която стои пред правителството е да издейства дерогация за въглищните топлоцентрали, за максимално дълъг период от време. Нещо повече, пред журналисти в Москва, Петкова е коментирала, че

"възобновяването на ядрения строеж (за АЕЦ "Белене"), е обосновано с нуждите от нови мощности, заради затварянето на въглищните, които не могат да покрият новите екоизисквания на ЕС". И нито дума за протестиране на Референтния документ на ЕК, за което настоя и Европейската асоциация за въглища и лигнити ЕВРОКОЛ.

За разлика от МЕ и МОСВ, българските минни и енергийни специалисти са категорични, че дерогацията, която може да се издейства за период, не по-дълъг от 3-4 години, означава предизвестено затваряне на комплекс "Марица-изток" и всички топлоцентрали, работещи на въглища у нас.

Специалистите, както и синдикатите са категорични, че вместо по високите етажи на властта да умуват за дерогация, те трябва час по-скоро да протестират взетия с процедурни нарушения Референтен документ в Брюксел и да настояват за неговото прегласуване.

А що се отнася до екологията, работещите в България топлоцентрали, до една изпълняват всички действащи към момента европейски екологични директиви.

Йовка НИКОЛОВА