Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Синдикатите искат спешна среща с Борисов за бъдещето на "Марица-изток"

Президентът на КНСБ Пламен Димитров (в средата) настоя за сформиране на национален енергиен съвет, като начело застане вицепремиерът Томислав ДончевОт КНСБ и КТ "Подкрепа" са поискали до края на тази седмица обща среща с премиера Бойко Борисов, обяви днес по време на брифинг в Раднево президентът на КНСБ Пламен Димитров.

На срещата те ще предложат правителството да излезе с решение, България да се присъедини към онези европейски държави, които настояват да бъде прегласуван новият Референтен документ на ЕК за големите горивни инсталации, в който са заложени неизпълними от въглищните централи норми за отделяните емисии за серен диоксид и азотен оксид.

Синдикатите искат да се ускори и работата по изработването на национална енергийна стратегия за следващите 15-20 години. Президентът на КНСБ подчерта, че за целта трябва да бъде сформиран национален енергиен съвет в рамките на Комисията за тристранно сътрудничество, като начело застане вицепремиерът Томислав Дончев. Същата идея беше лансирана преди около месец и от лидера на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов при посещението му в енергийно-промишления комплекс.

Днес от КНСБ са се срещнали с ръководството на "Мини Марица-изток". От синдиката обявиха, че настояват за 10-процентово увеличение на фонда "Работна заплата" в държавното въгледобивно дружество. Пламен Димитров напомни, че в момента средната работна заплата там е 1 760 лв., но на практика на най-невралгичните места тя не надхвърля 1 400-1 500 лв. и, че не е променяна през последните 3-4 години. За целта са необходими 16 300 000 лв., които можели да бъдат осигурени и без повишение цената на добиваните в трите открити рудника въглища, защото дружеството до края на годината ще добие

1,7 млн. т въглища над предварително планираните 27,5 млн. т.

Димитров обаче е категоричен, че сегашната цена от 77 лв./т условно гориво е крайно недостатъчна и не може да осигури свежи приходи за рехабилитация на тежката минна механизация и за доставката на нови съоръжения.

Според експертните пресмятания на икономисти от БАН, въглищата трябва да поскъпнат минимум с 4 лв., решение за това обаче трябва да вземе министърът на енергетиката.

Христо ДИМИТРОВ