Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Иван Арсениев - главен проектант на "Мини Марица-изток", от страна на "Минпроект" ЕАД и член на Асоциация "Български въгледобив": САЩ се оттегли от Парижкото споразумение за климата, защото отстоява интересите си

Иван АрсениевКъм настоящия момент няма яснота каква ще бъде позицията на България по отношеине на гласувания Референтен документ на ЕК, въпреки че времето на обжалването му тече"За да изпълня своя официален дълг да защитя Америка и нейните граждани, САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата", обяви на 1 юни президентът Доналд Тръмп. Той обоснова решението си с желание да защити работните места на американците срещу едно "много несправедливо" към неговата страна споразумение. По думите му, то ще коства на САЩ 2,7 милиона работни места и 3 трилиона долара загуби в брутния вътрешен продукт.

Съгласно международната спогодба, в която участват 195 държави, САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си на въглероден диоксид до 28% спрямо нивата от 2005 г. и да увеличат финансирането на фонда "Зелен климат" за подпомагане на развиващите се страни да се борят с климатичните промени.

Съединените щати са вторият по големина замърсител след Китай и произвеждат 15% от емисиите на парникови газове в света.

На фона на решението на американския президент за оттегляне на страната му от Парижкото споразумение за климата, медията ни се опита да направи паралел с гласувания на 28 април от Европейската комисия Референтен документ, който поставя под заплаха съществуването на българските въглищни топлоцентрали и десетки хиляди работни места. Това бе и повода да се обърнем за коментар към главния проектант на най-голямото въгледобивно дружество у нас Иван Арсениев:

- Г-н Арсениев, на фона на решението на президента Доналд Тръмп да оттегли Америка от Парижкото споразумение за климата, как се вписва гласуваният от ЕК Референтен документ, в който са заложени неизпълними екологични норми за българските въглещни топлоцентрали и които поставят под въпрос бъдещото съществуване на комплекс "Марица изток"?

- Не знам как се вписва или как би могло да се впише, но просто Америка показа защо е велика държава. Америка е велика държава, защото знае как да отстоява интересите си. Едва ли някой се съмнява, че решението на Америка по отношение на Парижкото споразумение за климата е прищявка на една личност, в случая президента Тръмп. Това е просто държавна политика.

По същия начин може да се каже, че и Русия е велика държава, защото нейната позиция е доста уклончива по тази тема. Китай също е велика държава, защото тя също отстоява своите интереси. Това, че дават някакви мъгляви обещания, че следващите 10 години ще намалят емисиите на парниковите газове с 20-на процента, не означава нищо, защото в момента това е държавата, която емитира най-много вредни емисии.

Отстоявайки националните си интереси, много вероятно е тези велики държави да са направили анализ, какво се случва с климата на планетата. И може би теорията, че климатът на планетата търпи измения, които нямат нищо общо с човешката дейност е много вярна.

- Въпросът, обаче е какво ще правим ние. Ако тръгнем да изпълняваме Референтния документ на ЕК, ще трябва да се инвестират милиарди левове в топлоцентралите, без гаранция, че заложените в документа рестриктивни норми ще бъдат изпълнени. Ако поискаме дерогация (отлагане), тогава обричаме на затваряне въглищните топлоцентрали и спиране дейноста на "Мини Марица-изток".

- Както винаги България работи срещу собствените си интереси. Както винаги ние ще се направим по-големи католици от папата. Както винаги, ние ще бъдем най-сервилната нация по отношение на тези решения, от които зависи бъдещето на нашата енергетика. За съжаление това е живата действителност.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА