Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Синдикатите в Мините недоумяват за шикалкавенето на МОСВ

Генчо ГенчевНяма как да липсва протокол от заседанието на Европейската комисия, когато е гласуван Референтният документ, категоричен е Генчо Генчев, председател на КТ "Подкрепа" към "Мини Марица-изток" ЕАД.

"Отговорът от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), че няма изготвен протокол от заседанието на Европейската комисия, когато е гласуван Референтният документ, който поставя на карта бъдещето на енергийния комплекс "Марица-изток", е несериозен.

Няма как при такова важно заседание, когато е гласуван подобен документ, да няма протокол. Вероятно отговорът е писан от човек, който няма реална представа за какво става въпрос." Това заяви пред "Старозагорски новини" Генчо Генчев - председател на синдиката на КТ "Подкрепа" към "Мини Марица-изток" ЕАД.

Припомняме, че след като в продължение на три дни медията ни се опита да получи информация от МОСВ, дали при тях е получен протокол от гласувания на 28 април т.г. Референтен документ на ЕК, във вторник оттам най-накрая ни отговориха, че на подобни заседания не се водят протоколи, а записки, които са неофициални, а текста на въпросният документ трябва да бъде търсен в Официалния вестник на ЕС.

Генчо Генчев вчера съобщи, че е препратил статията ни с публикувания отговор от МОСВ на националните лидери на синдиката, които ще потърсят среща с представители на ведомството.

"Правим всички постъпки, за да събудим правителството да защити интереса на българската енергетика. От енергийното и екологичното министерства заявяват подкрепа, но до момента не сме видели нищо черно на бяло. Продължаваме да търсим подкрепа от останалите потърпевши от този Референтен документ страни, за да формираме обща позиция по наболелия проблем", каза още Генчев. Той бе категоричен, че е необходимо да се изрази политическа воля, че ще се развива българската енергетика с централи, работещи на въглища. "Ако действително постигането на гласуваните нови екологични норми струват няколко милиарда, каквито данни се появиха наскоро, то тази сума е много по-малка от евентуална инвестиция за изграждане на АЕЦ "Белене", която ще струва поне 17 милиарда. Нещо повече, колко ще струва и къде ще се продава тази енергия? В момента имаме изградени централи, които трябва да бъдат развивани", заключи Генчо Генчев.

Десислав ТЕНЕВ