Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Дерогацията за комплекс "Марица изток" е последният акт на отчаянието

След среща с актива в двете държавни дружества на територията на комплекс "Марица изток", президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов (в средата) поиска вицепремиерът Томислав Дончев да оглави национален енергиен съветТова твърди президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Синдикатът иска вицепремиера Томислав Дончев за координатор на национален енергиен съвет

Вицепремиерът Томислав Дончев да оглави национален енергиен съвет, където да бъде изработена единна държавна позиция, относно приетите от Брюксел тежки рестрикции спрямо работата на топлоцентралите на въглища, настояват от КТ "Подкрепа".
Според президента на синдиката Димитър Манолов, в новия съвет трябва да бъдат включени министерствата на околната среда и водите и енергетиката, работодателските организации и синдикатите.

При посещението си в комплекса "Марица изток" Манолов припомни, че като държава имаме едва 70 дни, през които да защитим исканията си и да запазим енергийната система и въгледобива.

"Проспани са цели 7 години, през които на практика държавните институци не са направили нищо за подготовката ни за работа в новите условия!", смята председателят на миньорската федерация Владимир Топалов.

И в момента по темата се работело "на парче", липсвала структурата, която да обедини усилията на институциите, смятат от КТ "Подкрепа".

Димитър Манолов уточни, че бъдещият съвет, който ще бъде предложен на премиера Бойко Борисов, ще трябва да изработи и национална стратегия за развитието на енергетиката през следващите 20-30 години.

Ако не бъдат защитени националните интереси, без работа ще останат над 120 000 души. Под угроза ще бъдат стотици съпътстващи дейности, коментират от синдиката и дават да се разбере, че имат готовност да преминат и към ефективни протести.

"Не е проблем да изведем хората на протест, въпросът е да не се стига до това. Искането за дерогация е последният акт на отчаяние, това само ще отложи крайния изход - изпадането на сектора в изкуствена кома", подчерта Манолов след среща със синдикалните активисти в "Мини Марица изток" и ТЕЦ "Марица изток-2" и ръководствата на двете държавни дружества.

От КТ "Подкрепа" припомнят, че от години трите рудника доставят въглища на партньорите си под тяхната себестойност и искат промяна на цената.

"Въпросът е политически и решението трябва да бъде взето от политическото ръководство. В момента мините са на минимална печалба. Парите не стигат за ремонтната и инвестиционната им програми. Имаме готовност да търсим решението на този проблем с всички законови средства", настоя президентът на синдиката. От "Подкрепа" признават, че вече са събрали необходимите им подписи за ефективен протест, ако се стигне до евентуални стачни действия.

Димитър Манолов смята, че до няколко месеца, след спазване на процедурата, ще бъде възстановена отменената от ВАС на 17 май т.г. минимална работна заплата от 460 лв.

Христо ХРИСТОВ