Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Външно министерство пусна молба за встъпване на България по делото за защита на въглищните ТЕЦ-ове

Специалисти са категорични, че решението на правителството да се присъедини към жалбата на Полша е единственото правилното решение за спасяването на комплекс "Марица изток" и едва на втори план е издействането на дерогацииМакар и в последния възможен срок - 15 януари, Дирекция "Международно право и право на ЕС" на Министерството на външните работи е пуснала молба до Европейския съд за присъединяване на България към жалбата на Република Полша срещу приетите от Европейската комисия нови екологични норми, нереалистични и неизпълними от нито една действаща в момента въглищна ТЕЦ, не само у нас. Това става ясно от отговора, който получи "Старозагорски новини" от МВнР след наше запитване.

За разлика от МОСВ, където отговорите на журналистическите ни въпроси залежаваха по цяла седмица, от Външно министерство отговорът пристигна веднага и гласи дословно:

"В изпълнение на Решение на Министерския съвет на Република България от заседанието, проведено на 10 януари 2018 г., за встъпване на Република България по дело Т-699/17, Полша срещу Комисията пред Общия съд, в подкрепа на искането на Република Полша да бъде отменено Решение за изпълнение (ЕС) 2017/1442 на Комисията от 31 юли 2017 година за формулиране на заключения за най-добри налични техники (НДНТ) за големи горивни инсталации съгласно Директива 2010/75/ЕС на Европейския парламент и на Съвета, на 15 януари 2018 г. дирекция "Международно право и право на ЕС" изпрати на Общия съд на Европейския съюз молба за встъпване на Република България по това дело".

Медията ни припомня, че за обжалване на загробващото въглищните топлоцентрали и основно комплекс "Марица изток" решение на ЕК веднага след гласуването му в Брюксел на 28 април 2017 г. се обявиха синдикатите и водещите (но останали извън светлината на прожекторите на националните телевизии) български минни и енергийни специалисти. През лятото на организирана в Стара Загора среща за спасяването на комплекс "Марица изток" под домакинството на кмета Живко Тодоров за обжалване настоя и премиерът Бойко Борисов. Но пък през изминалите месеци от ресорното по казуса министерство - МОСВ, запазиха неистово мълчание и веднага спешиха Министерството на енергетиката и въглищните топлоцентрали да подготвят документи за издействането на дерогации (тоест отлагане прилагането на приетите от ЕК еконорми), допустими според Европейската директива 2010/75/ЕС при определени условия.

Но въпреки че в Директивата никъде не се споменава за пожизнени дерогации, точно този термин влезе в устата на българските политици и на министъра на МОСВ, които се опитаха да приспят с него общественото мнение.

Противно на тях, Европейската асоциация за въглища и лигнити - Еврокол би тревога, че въпросното решение на ЕК е взето некоректно и в нарушение на европейските нормативни документи, довело до манипулиране вота на 28 април м.г. Въпреки че всичко това беше станало достояние на българското МОСВ, до последно оттам изчакваха, ли изчакваха... Изчакването продължи и след като в средата на октомври м.г. стана известно, че Република Полша е внесла жалба до Европейския съд за отмяна на въпросното решение... За което институциите научиха по линия на Еврокол, но не и по линия на МОСВ, чиито представители участваха в гласуването в Брюксел и логично би следвало да са в час със случващото се. Най-малкото защото въглищата на "Мини Марица-изток" са единствената целогодишна енергийна суровина, която гарантира стабилността на българската енергийна система.

"Хепиендът" се случи на 10 януари 2018 г., когато от Министерски съвет беше прието решението България да се включи към жалбата на Република Полша, ответник по която е Европейската комисия. И буквално за отрицателно време служителите на МВнР подготвиха документите и ги внесоха в последния възможен срок. И с този жест МВнР засвидетелства отговорността на държавата към комплекс "Марица изток". Защото през годините е имало не едно или две взети, но неизпълнени правителствени решения.

Оттук нататък всичко е в ръцете на Европейския съд, който вероятно няма да остане безпристрастен към извършените юридически нарушения в деня на вота, които обаче се оказаха благинка за съседна Гърция, чийто глас предреши приемането на неизпълнимите еконорми за въглищните ТЕЦ-ове.

Йовка НИКОЛОВА