Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

"Мини Марица-изток" отново гарантира сигурността на енергийната ни система с годишен добив от 30 337 319 тона въглища

А държавата ще гарантира ли бъдещето на дружеството?

"Мини Марица-изток" ЕАД реализира добив от 30 337 319 тона въглища през изминалата 2017 година, съобщиха вчера от пресцентъра на дружеството. Добивът е с 2 837 319 тона в повече от плана за годината поради преодоляването на форсмажорни обстоятелства, свързани с компенсирането на студения резерв при рекордно ниските януарски температури и на недостига на воден ресурс за производство на електроенергия от ВЕЦ. Така най-голямото българско дружество за открит добив на въглища гарантира сигурността на енергийната система на страната.

През 2017 година в дружеството е достигнато върхово постижение в добива на въглища при зимни условия - 119 влака на денонощие, без аналог в 65-годишната му история.

Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" ЕАД Андон Андонов и мениджърският екип благодарят на работещите в дружеството за проявения висок професионализъм.

От пресцентъра на Мините отбелязват, че гъвкавата политика на управление на мениджърския екип осигури изпълнението на заявките на контрагентите от източномаришките централи. Дружеството приключи годината без просрочени плащания и изпълнява задълженията си към социалните партньори и работещите в него.

Инженерните планове за периода 2018-2020 година имат амбициозни цели и ще подготвят дружеството за развитието му след 2020 година. "Мини Марица-изток" се нуждае от устойчиво развитие и то е необходимо, за да има стабилност в българската енергетика, допълват от дружеството.

(СН)

Б.Р. А държавата ще гарантира ли
     бъдещето на "Мини Марица-изток"

За поредна година "Мини Марица-изток" гарантира сигурността на енергийната система и енергийната независимост на българската държава. Въпросът обаче е дали държавата ще гарантира бъдещето на дружеството, което има въглищни запаси - единствената целогодишна българска енергийна суровина за още минимум 50 години.

Медията ни припомня, че на 15 януари изтича крайният срок, в който държавата ни може да се присъедини към жалбата на Република Полша пред Европейския съд за обжалване на т.нар. Референтен документ на ЕК, регламентирал нови, неизпълними еконорми от нито един въглищен ТЕЦ. За това обещаха както премиерът Бойко Борисов, така и министърът на ангажираното с Референтния документ екологично министерство. До този момент от МОСВ неистово мълчат за обжалването. От МЕ също. Мълчат и синдикатите... Въобще едно гробно мълчание се е възцарило в столицата, нарушавано единствено от вопъла на ядреното лоби колко "необходима ни е АЕЦ "Белене".

Йовка НИКОЛОВА