Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Енергетика

Мартин Димитров: Хората, които държат за АЕЦ "Белене", имат желанието и ентусиазма да затворят съществуващи мощности

Мартин ДимитровПовдигането въпроса за евентуално балканско икономическо обединение с цел изграждане на втора ядрена централа у нас провокира общественото внимание. Темата, свързана преди всичко с енергийната сигурност и потенциал на страната, се яви поредно противоречиво заиграване в сферата, след казуса, породен от избора на бъдещ инвеститор на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. На какво е готова групата, застанала в основата на реализирането на проекта за втора атомна електроцентрала? Отговорът от експерта и бивш народен представител Мартин Димитров

- Г-н Димитров, на един от големите европейски форуми, провел се в Лондон, българският премиер Бойко Борисов отвори темата за до болка известния проект АЕЦ "Белене". Този път министър-председателят призова проектът да се превърне в общобалкански, а за реализацията му да се включи и Европейската банка за развитие.

Прочети още...

20 села от Старозагорска област имат нарушено електрозахранване

Днес от "Електроразпределение Юг" (част от EVN България) съобщиха, че екипите им продължават дейностите за възстановяване на електрозахранването в засегнатите райони.
С изместването на снеговалежите на изток остава усложнена ситуацията с електрозахранването на села три области - Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас.

В засегнатите области вследствие на снеговалежа и бурния вятър има скъсани проводници. Екипите на дружеството работят за възстановяване на електрозахранването, като на места се извършва и физически обход по трасетата на електропроводите.

Прочети още...

КТ "Подкрепа" притеснени от оставката на министър Петкова

Министър Теменужка Петкова при едно от посещенията й в "Мини Марица-изток" "Притеснени сме от оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Всеки път, когато се смени министър в енергетиката, новият тепърва започва да се запознава с проблемите на комплекс "Марица изток". Това коментира днес пред "Старозагорски новини" синдикалният лидер на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" ЕАД Генчо Генчев.

Въпреки че "Марица изток" е основният гарант за сигурността на енергийната система на България, Генчев беше категоричен, че през годините на прехода комплексът е бил пренебрегван, а Теменужка Петкова е може би единственият министър, който се е обърнал с лице към проблемите му и който до последния момент е бранил интересите му.

Прочети още...

Недопустимо, но факт: Директор на "Мини Марица-изток" подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене"

Инж. Иван МарковЕдин от бившите директори на "Мини Марица-изток", управлявал държавното въгледобивно дружество в периода 2005-2009 г. инж. Иван Марков, подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене" и предрече по-ранното затваряне на въглищните топлоцентрали.

Позицията на Марков е своего рода сензация, тъй като нито един ръководител на комплекс "Марица изток" - бивши или настоящи, понастоящем не си е позволил "лукса" да заеме позиция "за" втора атомна централа, след като години наред е бил в кухнята на източномаришкия въгледобив и знае прекрасно, че въглищата са единствената целогодишна българска енергийна суровина, гарантираща енергийната сигурност и независимост на България. А също е на "ти" с факта, че проучените находища в Източномаришкия басейн гарантират още поне 50 години напред добива им.

Прочети още...

КНСБ при ТЕЦ "Марица изток 2" се обяви против увеличението на цената на въглищата

Без тези въглища няма гарантирана сигурност на енергийната ни система. А за да оцелеят двата основни стожера в комплекс "Марица изток", е необходимо държавата не само да иска от тях, но и да им даде нещо. Ако например бъдат осигурени 100 млн. лв. за техниката на "Мини Марица-изток" и за реализиране на инвестиционните им проекти, никой няма да постави искане за увеличаване на цената на въглищата. Подобен жест може да бъде направен и спрямо нуждите на държавната ТЕЦ "Марица изток 2", поставена в момента на колене заради постоянно повишаващите се цени на квотите за вредни емисии. Може и отнетият им студен резерв да върне Днес в редакцията на "Старозагорски новини" се получи позиция на КНСБ при ТЕЦ "Марица изток 2" срещу поисканото от КТ "Подкрепа" увеличение на цената на въглищата, добивани в "Мини Марица-изток" ЕАД. Официалните адресати на синдикалната позиция са министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изп. директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов, изп. директор на "Мини Марица-изток" Андон Андонов, председателят на Националната федерация на енергетиците Георги Петров и двамата президенти на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Прочети още...