Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

След птичия грип откриха и огнище на псевдочума при птиците

Констатирано е огнище на Нюкясълска болест по птиците в пазарджишкото село Синитoво, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните. Болестта засяга както домашните, така и дивите птици, но не е опасна за хората, уточняват от БАБХ.

 Областна дирекция по безопасност на храните, град Пазарджик е взела проби от умрели домашни птици, след като собствениците им са информирали за смъртността. Лабораторните резултати са доказали, че птиците са умрели от Нюкясълска болест (псевдочума при птиците) в един животновъден обект. Там не е констатирано наличие на птичи грип.

С цел ограничаване и ликвидиране на болестта БАБХ незабавно е предприела мерки съгласно европейското законодателство, тъй като болестта причинява значителни икономически загуби. В животновъдния обект са били 47 птици, 20 са умрели, а 27 са умъртвени по хуманен начин. Извършена е дезинфекция. Ваксинирани са близо 14 000 домашни птици в 3-те селища попадащи в 3 километровата предпазна зона около огнището. Всеки ден се извършват клинични прегледи на домашните птици в 10 километровата наблюдавана зона.

Вероятната причина за появата на Нюкясълска болест е чрез диви птици. Забранена е търговията и придвижването на живи птици и продукти, добити от тях, както и пазарите и провеждането на изложби на птици в предпазната и наблюдаваната зона, уточняват от БАБХ.

Медията ни припомня, че миналата седмица в откритите 4 огнища на причи грип у нас и в 3-километровите предпазни зона, бяха умъртвени близо 90 000 птици.

(СН)