Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Назначиха зам.-министър на енергетиката, нежелан от бизнеса

Премиерът Бойко Борисов назначи още трима заместник-министриПремиерът Бойко Борисов подписа днес заповеди за назначаването на трима зам.- министри, съобщиха от пресцентъра на МС. Единият от тях не е желан от бизнеса.

Тримата новоназначени ще попълнят екипите на министерствата на здравеопазването, на регионалното развитие и благоустройството и на енергетиката. Предложенията за назначаване са на съответните министри. Всички те са от квотата на Обединени патриоти и бяха обявени миналата седмица от Валери Симеонов.

Светлана Йорданова - магистър по счетоводство и инженер-химик, ще бъде третият зам.- министър на здравеопазването. От 2015 г. тя е секретар на Националния съвет по наркотични вещества към ведомството.

За зам.- министър на регионалното развитие и благоустройството е назначен Павел Тенев. От 2003 г. работи като ръководител на проекти в различни фирми в сферата на строителството. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия.

В Министерството на енергетиката за зам.- министър е назначен Красимир Първанов, бивш изпълнителен директор на НЕК.

Припомняме, че завчера бизнесът се противопостави на назначението на Красимир Първанов за зам.- министър на енергетиката и изпрати до премиера Борисов "кърваво писмо".

"На съвестта на този господин до голяма степен се дължи фактът, че ние всяка година плащаме 750 милиона лева над пазарните цени за ВЕИ генератори на енергия у нас", аргументира се шефът на АИКБ Васил Велев, цитиран от dir.bg.

От АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ разпространиха и отворено писмо, адресирана до премиера. "Никога не сме си позволявали да се месим в кадровата политика на което и да е българско правителство, но в конкретния случай не може да останем безучастни към назначаване на човек с лоша репутация и коментирани зависимости в енергийните среди.

Нещо повече, г-н Първанов бе уволнен  /б.р.от НЕК през април 2011 г./ по време на Вашето първо правителство за превишаване на правомощия и подписване на ангажименти по строителството на АЕЦ "Белене", гласи част от отвореното писмо на работодателските организации.