Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

ГЕРБ и Обединени патриоти договориха управленска програма до 2021 година

Преговорният процес за изработването на обща стратегическа програма за бъдещото коалиционно управление на ГЕРБ и Обединени патриоти е завършена и разписана в 21 страници. До 2021 година ще управляваме страната. Това обяви вчера съпредседателят на Обединени патриоти Валери Симеонов на съвместен брифинг в парламента с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

"Други варианти за обединение няма. За нас е недопустимо сътрудничество с ДПС. Варианти с БСП и ВОЛЯ - няма, не може да се постигне мнозинство", каза още Симеонов. Независимо от нашите различия, ние положихме усилия, изработихме документ, под който ще се реализира бъдещото коалиционно управление. Този документ ще бъде основополагащ за реализиране на бъдещото коалиционно управление", подчерта Симеонов.

От своя страна Бойко Борисов заяви: "Винаги съм считал демокрацията като нещо свято, а най-доброто, което е измислила демокрацията, е избори, на които народът си казва мнението. По този начин на избори, признати от всички за честни, бяхме подредени в парламента. ГЕРБ и Обединени патриоти договориха управленска програма до 2021 година". Борисов призна, че е трябвало да се направят много компромиси, имало е вододел на преговорите преди дни, но ГЕРБ са отстъпили за пенсиите, ОП отстъпили за други неща. "Беше ни трудно - трябваше да се направят много компромиси. Но сме се водили от принципа на патриотите - "България над всичко", определи Борисов. "Ако не бяхме направили тези компромиси, БСП и ОП не могат да направят дори с ВОЛЯ, коалиция. Трябваше дa отидем на нови избори в следващите няколко месеца и отново да се озовем в същата ситуация, при всички преговори, които текат за Брекзит и касаят десетки хиляди българи в чужбина, мигрантския поток, никога не са били по-лоши отношенията - САЩ- Русия, Турция е на границата, Македония е без правителство, в Сърбия и Унгария всеки ден протести, слабо служебно правителство. Още месеци без парламент е дори рисково", допълни лидерът на ГЕРБ. Той подчерта, че има необходимост от действащо Народно събрание, защото служебното правителство "започна законодателство, което за ГЕРБ е недопустимо - да оставим българите в чужбина без право на глас". Борисов отрече по време на преговорите да е ставало дума за министерски постове. "Решихме да напишем програмата и след това да търсим хора, които да я изпълняват" каза той и уточни, че след понеделник вече ще се обсъждат министри.