Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Повдигнаха обвинение на министър Илко Семерджиев

Повдигнаха обвинение на министър Илко Семерджиев Срещу сложебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев е повдигнато обвинение за това, че е заплашвал директорката на Изпълнителната агенция по лекарствата да назначи за свой заместник посочен от него човек, съобщиха вчера от прокуратурата. Доц. Асена Стоименова обаче отказала, тъй като той имал бизнес, свързан със здравеопазването и би бил в конфликт на интереси на този пост.

По неофициална информация на БНР въпросният протежиран от Семерджиев човек е Боян Доганов. Според "24 часа" той е приближен на служебния министър и имал дружества за консултантски услуги във фармацевтичния бранш и за клинични изпитвания.

Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова каза, че между Семерджиев и предложения от него за поста няма роднинска връзка, но са работили заедно и се познават отдавна.

"Има свидетели на отправената заплаха и сме убедени, че не е налице хипотезата "дума срещу дума", в които случаи трудно бихме могли да определим кой говори истината. Тези показания, с които разполага разследването, се потвърждават и от писмени доказателства по делото, и от разпити на други служители на агенцията", поясни говорителят на Сотир Цацаров.

По думите й прокурорите са убедени, че е доказано извършено престъпление от общ характер. Заплахата не е документирана със Специални разузнавателни средства, а само с гласните доказателства на двама свидетели.

Арнаудова подчерта, че при разговора между министъра на здравеопазването и директора на изпълнителната агенция тонът от страна на министъра е бил висок и заплашителен.

"Телефонът е бил затворен от министъра на здравеопазването с последно изречение: "Няма да Ви слушам и секунда повече, в понеделник очаквам лицето да бъде назначено", разказа Арнаудова.

Тя допълни, че разследването продължава и ще приключи в максимално кратки срокове.

Спрямо Семерджиев е наложе мярка за неотклонение "Подписка". Той е първият служебен министър, срещу когото се повдига обвинение. Dir.bg припомня, че миналата седмица прокуратурата започна проверка на министъра на икономиката Теодор Седларски, след като изтече запис, за който се твърди, че е поемане на ангажимент за смяна на ръководството на държавна фирма, в полза на чужда компания. Той обаче, поне засега, не е обвиняем.