Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Новият президент Румен Радев встъпи в длъжност

Новият президент Румен Радев встъпи в длъжностПлевнелиев му пожела да не допусне голяма стратегическа грешка, от която България може да пострада

"Ще бъда президент на всички български граждани. Ще бъда президент на диалога и помирението, на баланса. Ще работя с парламента, правителството, институциите, гражданските организации, с нашите партньори за ускоряване на европейската ни интеграция".

Това заяви днес новоизбраният президент ген. Румен Радев по време на церемонията по встъпването му в длъжност, която започна в 11 часа на площад "Св. Александър Невски", при сериозни мерки за сигурност.

Анализатори отбелязаха, че макар речта да е била тържествена и протоколна, тонът й се отличавал от изказването му в парламента в четвъртък по това, че в него липсва песимизмът и катастрофалните елементи, а присъстват оптимизъм, приемственост и диалог.

"За три десетилетия България измина сложен и дълъг път, мирен преход към ново общество - част от обединена Европа. Нека заедно градим по-справедливо общество - общество, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето", посочи Радев. И подчерта, че ще бъде безкомпромисен в отстояването на правата, интересите и достойнството на своя народ.

Преди него, по време на церемонията президентът Росен Плевнелиев отчете "един труден, но успешен мандат".

"Дадох, но не взех. Изпълних обещанията си. Не сбърках с големите неща. Тръгвам си с високо вдигната глава", каза Плевнелиев.

По думите му, днес България е стабилна и се модернизира. Той се обърна към приемника си с думите: "Тежък бе моят мандат, тежък ще бъде и Вашият". Плевнелиев пожела на Радев да бъде мъдър, да не допусне голяма стратегическа грешка, от която България да пострада и да не превръща президентството във властови център.

"Нека не допуснем България да бъде отклонена от достойното си място в европейското семейство. Нашата република е чиста и свята, колкото са почтени лидерите й. Дръжте здраво посоката на европейското и демократично развитие на България", завърши Росен Плевнелиев.

(СН)