Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Радев се закле като президент и държа почти премиерска реч

Новоизбраните президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова се заклеха вчера пред парламента. Първото слово на Радев като държавен глава бе критично, на моменти напомнящо програмно слово на новоизбран премиер, говорейки от името на разочарования "обикновен гражданин", отбеляза Mediapool.

Той посочи, че членството ни в ЕС и НАТО е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос, като повтори и тезата си, външната политика трябва да печели приятели и партньори, а не врагове.

Радев обяви съдебната реформа за приоритет."Правосъдието е бавно, общественият авторитет на съдебната власт е нисък, шири се усещане за безнаказаност", посочи новоизбраният президент, добавяйки, че чувството за несправедливост е основен мотив за масовата емиграция на българи.

"Обществените очаквания са фокусирани в съдебната система. Тук погледът на българските граждани и европейските партньори виждат едно и също. Считам, че съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото НС и да постигне ясни цели: бързо, справедливо и независимо правосъдие. Но само промяната в структурата на съдебната власт не решава проблемите в правораздаването. Необходим е комплексен подход: усъвършенстване на процесуалните закони, осигуряване на необходимия брой магистрати, повишена отговорност в системата, решителни антикорупционни мерки", заяви Радев.

Той изрази и позицията си за това как трябва да се отговори на резултатите от референдума, който по думите му е показал, че "българите искат личности в парламента и намаляване на партийните субсидии."

Като проблеми пред обществото той изреди демографската криза, ниската избирателна активност, липсата на достатъчно кандидати за висшите ни учебни заведения.

"Появиха се бизнес-партии, лабораторни политически проекти, чуждопоклоннически формации. Партийната генетика в зората на прехода изглеждаше по-автентична от днешната политическа ГМО-кухня", констатира новият президент.

"Нямам амбицията да превишавам своите конституционни правомощия, но и няма да допусна тяхното орязване или фактическо обезсилване", декларира Радев.

Като приоритетна задача той определи и сигурността на страната. "След дълго протакане, най-сетне можем да се похвалим с приети инвестиционни проекти и гарантирано финансиране за превъоръжаването на част от българската армия. Ще следя отблизо действията на отговорните институции в този сложен процес, защото от избора на новото въоръжение ще зависят за десетилетия напред отбранителните ни способности. Реализацията на проектите трябва да бъде от полза не само за отбраната, но и за цялото общество", каза Радев.

Говорейки за въоръжените сили, той даде да се разбере, че в тази сфера трябва да се разпореждат предимно военните, преимущество трябва да има "военната експертиза". "Трябва да е ясно, че граждански контрол не означава гражданско управление", предупреди Радев.

Както и се очакваше, той потвърди пред парламент евроатлантическия избор."България днес е член на ЕС и НАТО. Членството в двата съюза е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос. Ефективното членство предполага ясно осъзнаване и последователно отстояване на националния интерес, участване в изработването в общи решения. Българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното", каза Радев.

По думите му е очевидна кризата в отношенията между ЕС и НАТО от една страна и Русия от друга, но засилването на конфронтацията не е начин за решаването й.

По повод влошените отношения между Запада и Русия Радев посочи, че "Студената война е печален опит от миналото. Ролята на държавния глава не е да посочва враг, а да способства за разрешаването на кризата".

Към края на речта си, той декларира, че ще бъде президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, религия и етнос.

На церемонията присъстваха настоящият държавен глава Росен Плевнелиев, бившият президент Георги Първанов, премиерът в оставка Бойко Борисов, министри, членове на Конституционния съд, главният прокурор Сотир Цацаров, патриарх Неофит, представители на дипломатическия корпус и други.

Радев и Йотова ще встъпят в длъжност на 22 януари, когато изтича мандатът на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.