Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Режим на тока при спиране на блок в "Козлодуй"

Спиране на хилядник в АЕЦ Козлодуй може да доведе до спиране на токаДо режим на тока може да се стигне само ако заради авария спре работа някой от двата 1000-мегаватови блока на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи бившият енергиен зам.- министър и предишен директор на Електроенергийния системен оператор /ЕСО/  Иван Айолов, цитиран от БНР.

Според Айолов решението на енергийното министерство да се спре износът на ток е правилно, тъй като така се осигурява потреблението в страната, което в последните дни е рекордно и надхвърля 7700 мегавата.

Със заповед на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова се ограничава износът на електроенергия с произход България от 1 ч. на 13 януари. Не се ограничава обаче транзитът на електроенергия през страната ни.

Наложеното ограничение се налага поради продължаващите екстремални зимни условия, водещи до дисбаланс между производство и потребление на електроенергия на регионално равнище.

"Системата - това, с което разполага като базови мощности при 7500 мегавата върхови натоварвания, тя вече е на ръба на ножа. Едно е по табели какво има инсталирани мощности, друго е това, на което може да се разчита", каза Айолов.

По думите му много сериозно са амортизирани базовите ни мощности, като изключим рехабилитациите в "Марица-изток", които се правиха, но всичко друго работи на честна дума.