Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Опасни течности за чистачки има на пазара, предупреждава СБА

Опасни течности за чистачки с висока концентрация на метанол се продават масово в големите хипермаркети, съобщиха вчера от СБА, цитирани от News.bg.

По данни на СБА в 80 % от случаите се продават продукти с метанол до 1/3 или 10 пъти повече от въведения праг в други европейски държави.

От съюза сравняват продавания у нас продукт с този в държави като Австрия, Германия, Швейцария, Финландия, Дания, където съдържанието на метанол е не повече от 3%. Там това е определено в местното законодателство, а вече се обсъжда и приемането на подобен европейски регламент. Предвиждат се сериозни рестрикции и ограничения.

Колкото по-токсичен е продуктът, толкова по-ниска е цената, показва наблюдението на СБА. По-големия проблем е, че никъде върху етикета не се отбелязва какво е количеството на метанола.

Според главния здравен инспектор на страната д-р Ангел Кунчев, метанолът или метиловият спирт е органичен разтворител, поглъщането и вдишването на който води до много тежки последици за организма. Първоначалните симптоми от отравянето с метанол са нарушаване на зрението, главоболие, гадене, повръщане и силни болка в горната част на стомаха.

Проблемите с опасната течност за чистачки се увеличават заради лошото време и усложнената пътна обстановка в страната.

От СБА препоръчват автомобилистите да използват продуктите с етанол, които нямат токсичност и са най-безопасни за здравето.