Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Повдигнаха обвинение и срещу Трайчо Трайков, но заради ЕВН

Трайчо ТрайковПрокуратурата преследва бившия министър за продажба през борсата на акции в електроразпределително дружество

Бившият енергиен министър и кандидат за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков е обвинен за умишлена безстопанственост за продажбата на миноритарния пакет акции на държавата в енергоразпределителното дружество ЕВН. Това съобщи самият Трайков в понеделник в профила си във Фейсбук.

Не е ясно защо прокуратурата е решила да действа тихомълком на фона на шумното повдигане на обвинения на редица бивши министри за действията им по проекта АЕЦ "Белене".

Официално съобщение на държавното обвинение няма.

"На 28 декември прокуратурата ми връчи обвинение за умишлена безстопанственост, както ми беше обещано преди и по време на изборите за президент. Учудващо, не бяха изпратени медии, нито все още е обявено нещо официално. Дали защото ги е срам, че правят това, което правят на политически неудобни хора навръх празниците - призовката дойде точно преди Бъдни вечер? Или си го пазят за по-удобен момент?", пише Трайков.

Обвинението е, че през 2011 година остатъчният пакет акции от "ЕВН България Електроразпределение" АД е бил продаден по-евтино, отколкото е била пазарната му стойност. Трайков напомня, че продажбата е била извършена чрез състезателна процедура през Българската фондова борса.

"Нищо, че продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия, и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК)", пише Трайков.

Бившият министър допълва, че тогава шеф на Агенцията по приватизация е Емил Караниколов, който все още е на същата позиция и няма повдигнати обвинения за този случай. Караниколов се назначава от Министерския съвет, а не от енергийния министър. Трайков припомня още, че тогавашният председател на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация Юлия Ненкова сега е шеф на Комисията за защита на конкуренцията.

"Явно никой не смята, че хората, пряко осъществили и одобрили условията по сделката, са постигнали лош резултат. За който аз като министър нямах и не съм и искал да имам възможност да влияя по какъвто и да е начин", пише още Трайков.

Той си обяснява причините за повдигнатото обвинение с факта, че по време на предизборната си кампания е поискал радикална промяна на правосъдната система и особено на прокуратурата.

Припомняме, че през октомври и ноември миналата година, точно преди президентските избори, трима бивши енергийни министри получиха обвинения за безстопанственост за действията им по проекта АЕЦ "Белене". Двама от тях бяха от БСП - Петър Димитров и Румен Овчаров, както и един от ГЕРБ - Делян Добрев. При тях повдигането на обвиненията се случи много по-публично.

Източник: Mediapool