Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Росен Плевнелиев отказа да назначи служебен кабинет

Росен Плевнелиев бе категоричен, че е положил всички усилия да няма извънредни избориПравото и задължението да насрочи конкретна дата за предсрочни избори и съставянето на служебно правителство е на новоизбрания президент Румен Радев.

Това обяви днес президентът Росен Плевнелиев в обръщение към нацията, след като Реформаторският блок му върна третия и последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-тото Народно събрание.

Държавният глава заяви, че отказва да назначи трети служебен кабинет и оставя това право на новоизбрания президент Румен Радев. Така до 22 януари остава правителството в оставка на Бойко Борисов.


"Положих всички усилия, за да избегнем извънредните избори. До последния момент се надявах, че парламентарно представените сили ще намерят устойчива формула за съставяне на правителство. Днес (б.р. - 21.12.) и третият, последен, мандат за съставяне на правителство бе върнат на държавния глава. И последният опит е неуспешен. С това конституционната процедура приключи", заяви Плевнелиев.

По думите на президента, създаването на две служебни правителства е рисково решение, което ще попречи на приемствеността между институциите.

"Няма да назнача трето служебно правителство. С две служебни правителства за месец ще станем за смях. Светът просто няма да ни разбере. Ще влезем в графата "Куриози" на световните новини", обобщи държавният глава и уточни, че отстъпва това право на новоизбрания президент Румен Радев.

Росен Плевнелиев бе категоричен, че двама президенти с две служебни правителства е символ на разделение, но допълни, че за да няма никакви спекулации, че иска да удължи живота на правителството в оставка, е готов във всеки момент, в който новоизбраният президент Румен Радев отиде при него със състав на служебно правителство, да го разпише на секундата.

"Аз съм отговорен човек, експерименти няма да допусна. Аз нося отговорност за всеки от вас. За съжаление, винаги когато се задават избори, тяснопартийните интереси надделяват. В моя извънредно труден мандат се уверих, че трябва да се придържаме към правилата на Конституцията. Тя е нашата опора. Най-добре е да имаме плавен преход, от едно редовно правителство, към едно служебно и към едно ново правителство. Това е европейският подход", каза още Плевнелиев.

Той обясни, че това е неговото разбиране за задълженията му към нацията - да даде всичко от себе си и да отстъпи, когато е нужно.

Източник: Dir.bg