Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Обявиха бедствено положение в Хитрино

Със заповед на областния управител на Шумен Донка Иванова в село Хитрино от днес е обявено бедствено положение.

То ще остане в сила до приключване на операцията по пълното обезопасяване на цистерните. Това стана ясно след заседание на Кризисния щаб.

По-рано в неделя стана ясно, че ситуацията в евакуираното село се усложнява, тъй като две от общо четирите аварирали цистерни изпускат газ.

Този проблем затруднява прехвърлянето на горивото и обезопасяването на района.

Влизането в селото е забранено.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова призова хората, които са евакуирани, да бъдат търпеливи, вероятно времето, в което ще се наложи да се работи и те да останат там, където са, ще бъде по-дълго и да не правят опити да стигнат до опасните зони.

Шефът на Пожарната Николай Николов пък обяви, че е възможно в следващите 10 дни да няма достъп до Хитрино.

Сформирана е работна група за набиране на хранителни продукти за пострадалите. Става въпрос за трайни и добре пакетирани продукти. Друга необходимост е от дрехи, но този проблем щял да бъде уточнен на следващ етап.

"Най-важно в момента е доброволческият труд за разчистване на селото след взрива", подчерта Донка Иванова.

В момента, в който има достъп до селото, е необходимо да бъде направен оглед на дворовете за останали живи животни. Към момента няма информация за умрели животни, но ако има такива животни, те трябва да бъдат унищожени в шуменския екарисаж. Това уточниха от Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.

Ще бъдат взети проби от водоизточниците в района, информираха от Регионалната здравна инспекция.

Мобилната група от психолози на Министерството на образованието е готова да окаже помощ на децата и учениците в Хитрино.

В първия възможен момент представители на ведомството ще установят щетите, нанесени на училището и детската градина, за да бъдат отпуснати средства за ремонта им. Дните до сряда са обявени за неучебни.

Източник: News.bg