Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

И Румен Овчаров е обвиняем за АЕЦ "Белене"

Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров с адвоката си Васил Василев на излизане от столичното следствие"Аз съм доволен от обвинението. След толкова ровене и политически натиск от г-н премиера Бойко Методиев Борисов, в крайна сметка обвинението ми е за това, че съм допуснал да бъде подписано първото споразумение за "Белене" с "Атомстройекспорт" за 193 млн. евро", заяви днес Румен Овчаров след излизането си от столичното следствие, цитиран от News.bg.

Бившият енергиен министър от времето на Тройната коалиция подчерта, че това е основното споразумение и то е подписано през ноември 2006 г. в изпълнение на две министерски постановления и международно проведен търг.

Припомняме, обвинени за АЕЦ "Белене" вече са бившият министър на икономиката и енергетиката от тройната коалиция Петър Димитров, бившият енергиен министър Делян Добрев от първия кабинет "Борисов", както и бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян.

Петър Димитров е обвиняем за неизгодната продажба на стария реактор на АЕЦ "Белене" на "Атомстройекспорт" през 2007 година от времето, когато беше ресорен министър. Според прокуратурата с тази сделка били нанесени над 77 млн. щети на НЕК. Обвинението срещу него е за безстопанственост, а Димитров е с мярка за неотклонение "подписка" и забрана да напуска страната без разрешение на прокурора.

Двамата бивши изпълнителни директори на НЕК пък са обвинени за сключване на неизгодната сделка от 77 172 475 евро - "Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ "Белене", с "Атомстройекспорт", като са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора.

Делян Добрев е с обвинение за умишлена безстопанственост, тъй като не е предприел никакви действия за прекратяване на плащанията към "Парсънс", от което е настъпила щета в големи размери - 4,5 млн. евро.

Българската правосъдна система работи така, че на кого ще се повдигат обвинения, научава първо Американското посолство. Този свой извод Овчаров направи, тъй като така разбрал, че има "някакъв проблем" около АЕЦ "Белене".

Той подал документи за виза за САЩ, явил се на интервю на 7 ноември. След това обаче му се обадили от консулския отдел и на развален български му казали, че не могат да му издадат виза, защото има "някакъв проблем около Белене".

"Една седмица по-късно аз разбирам какъв е проблемът около Белене", заяви Овчаров. По думите му, ако за подписано споразумение от министър трябва да се носи отговорност, тук трябва да има опашка от министри, коментира той пред следствието. Според бившия министър щетата е настъпила не защото е подписан документът, а защото Борисов е спрял договора.

Запитан къде са отишли въпросните пари, Румен Овчаров изтъкна: "Ако си направите труда да проверите, ще разберете".

Адвокат Васил Василев, който придружи клиента си до следствието, коментира пред медиите, че обвинението няма нищо общо с правото. По думите на юриста, прокуратурата отдавна е отказала да се занимава със закона.

Адвокат Василев и Румен Овчаров са направили искане за незабавно прекратяване на делото, защото деянието според тях е несъставомерно. По делото няма никакви материали, които да касаят този договор, поясни адвокатът и допълни, че не им е било показано нищо, свързано с изпълнението на договора.

Чрез медиите той се обърна с молба към главния прокурор Сотир Цацаров за незабавно внасяне на обвинението на Овчаров в съда. "Надявам се, че ако бъде внесено утре, до Нова година ще имаме оправдателна присъда", коментира Василев. Той уточни, че не вярва това да се случи, защото искането му е свързано със законност, а такава според него липсва.