Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Парламентът прие оставката на кабинета "Борисов 2"

С 218 гласа "за" и двама въздържали се депутати от ГЕРБ вчера Парламентът  прие оставката на кабинета "Борисов 2"Днес парламентът гласува подадената от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов оставка с 218 гласа "за", нито един "против" и двама въздържали се. До нея се стигна заради дадената дума от Борисов още при старта на кампанията за президентските избори, че ще се оттегли, ако кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева загуби изборите, което впоследствие се случи.

Представяйки мотивите за оставката на своето правителство в Народното събрание, Борисов призова оформилото се с победата на Румен Радев на президентските избори "ново мнозинство" да състави служебно правителство и да управлява. Той обеща приемственост и конструктивно отношение към управлението.

Характерът на парламентарните дебати по оставката на правителството се определи до голяма степен от факта, че страната на практика отново се намира в предизборна кампания, което ясно пролича като водещ мотив в повечето изказвания.

"Успокойте държавата и управлявайте, ние каквото има необходимо, максимално ще бъдем конструктивни", заяви Борисов при представянето на оставката на кабинета. "За българите - продължи той - вече има нов президент, редното е, за да не тласкаме държавата от едно служебно правителство към второ, поемете още сега, направете консултации с президента Плевнелиев, г-н Радев и г-жа Йотова да поемат своята функция, дадена им от избора на хората.

След срещата между президента Росен Плевнелиев и избрания за държавен глава Румен Радев Борисов бил спокоен, че ще има приемственост.

От парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ се върна две години назад, за да припомни в какво състояние са поели държавата тогава, което оправдавало и съставянето на кабинет с диаметрално противоположни партии. В изказването си той благодари на всички парламентарни групи за това, че са били отговорни и са успели в една изключително тежка ситуация с мигрантски кризи да "изкарат" две години. Според собственото му признание, той не е вярвал и в най-оптимистичните си прогнози мандатът да продължи толкова, давал е максимум една година на това управление.

Борисов уточни, че в ГЕРБ са си направили много сериозни изводи, остават на разположение на обществото и ако то един ден прецени, са готови да работят за него.

"Някои казват, защо трябваше да се обвързват двата избора - продължи премиерът и отговори - защото това е реален вот, промяна в политическата ситуация. Има партия, по-силна от нас", посочи той и припомни, че е обвиняван като диктатор, султан - "какви ли не още глупости по мой адрес".

"Когато гласувате бюджета, една голяма молба имам към вас - популизмът вече взима страховит връх сред политическата класа, ако някои от предложенията, които чух в комисиите, попаднат в този бюджет, искам да е много ясно, че на годишна база бюджетът ще губи около 3 млрд, лв., втората година ще се мултиплицира, третата - накрая ще счупите държавата", продължи Борисов. Другата опция била ГЕРБ да оттегли проекта, но тогава щели да последват обвинения, че оставят държавата в криза.

"Който отиде в служебния
кабинет, забравя за ГЕРБ"

Веднага след словото си подалият оставка премиер напусна пленарната зала на парламента. Отвън, попитан от журналисти дали ще даде свои кадри за министри в служебното правителство, той отговори: "Който отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ". По думите му "тези два-три месеца няма да ни ги простят, затова не искам да участваме".

Борисов беше категоричен, че дори ГЕРБ да бяха спечелили президентските избори, правителството пак щеше да падне заради бюджета.

"Тъй като сме водили разговори с патриотите, те категорично казаха, че нямаше да подкрепят бюджета, и в един момент, ако дори бяхме спечелили президентските избори, нямаше да може да си приемем бюджета в парламента и пак щеше да падне правителството, тъй като нямаме мнозинство", коментира Борисов. Той отбеляза, че ДСБ, БСП, ДПС, АБВ, патриотите - всички са опозиция на кабинета. Тогава с какво мнозинство ще правим реформи или ще продължим да работим?, попита Борисов.

Според него ще е безотговорно, ако новоизбраният президент Румен Радев хвърли цялата отговорност за съставяне на служебния кабинет на действащия държавен глава Росен Плевнелиев. В момента имаме морален победител, той вече е с държавна охрана, сядат с Плевнелиев, дава му премиер с министри, които да карат до изборите, когато ще да са, назначава дата, носи отговорност, държи се така, както в предизборната кампания, допълни Борисов.

Попитан дали ще се върне в парламента, отговорът му беше, че го обмисля.

Патриотичният фронт поискаха
ново правителство на ГЕРБ с друг премиер

По време на дебатите съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов предложи, след като оставката на сегашното правителство бъде приета, ГЕРБ да приеме отново мандата и да състави ново правителство в рамките на сегашния парламент - с почти същите министри, но с друг премиер.

Според Симеонов, това правителство е свършило много полезна работа и са били решени изключително ключови и рискови проблеми. Като пример той даде стабилизирането на банковата система след КТБ, поставеното начало на промяна в Съдебната система, изплащането на дълговете по АЕЦ "Белене", изграждането на преградното съоръжение с Турция и други.

Корнелия Нинова: Мнозинството не се е
променило, ние сме си опозиция

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не отговори пряко на призива на Борисов за участие на партията в съставянето на служебно правителство, но казаното от нея може да се тълкува по-скоро като отрицателен отговор. Тя заяви, че мнозинството в това Народно събрание не се е променило и БСП остава опозиция и ще бъде такава до край. Целта на БСП е да се бори за мнозинство на предсрочните парламентарни избори, отбеляза Нинова, след което акцентира върху необходимостта политиците да отговорят на волята на избирателите, изразена на референдума, за промяна на изборните правила.

По думите й, сегашният парламент има две задачи - да гарантира спокойно преминаване от оставката на кабинета до произвеждането на предсрочни парламентарни избори, както и да отговори на очакванията на хората във връзка с резултатите от референдума.

Tя каза още, че БСП няма да подкрепи предложения от правителството държавен бюджет за 2017 г., но и няма да пречи на мнозинството да го приеме.

ДПС: Бюджетът да се приеме
и да се насрочат избори

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че е необходимо с консенсус партиите да определят датата на предсрочните парламентарни избори и да приемат бюджета за 2017 г., който да осигури нормално функциониране на държавата.

Той призова всички политически сили за отговорно поведение и недопускане на политическа и парламентарна криза в страната.

По думите му, ГЕРБ е пренебрегнала позицията на ДПС за подкрепа на дясно правителство с единственото условие в него да не участват крайнонационалистически формации. В резултат на това националистическите партии са разширили влиянието си, утвърдил се е езикът на омразата - от министри, политици и медии. Според него краят на правителството е бил предначертан.

"Имаме нужда от нов обществен договор между управляващи и граждани, нека проведем този диалог в името на стабилността", каза още Карадайъ.

Б.Р. В материала е използвана информация от Mediapool.