Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

"Обединените патриоти" искат да се стреля на месо по мигрантите

"Свещената българска граница" да се пази с "гранати, бомби и огнестрелно оръжие"

Предизборната коалиция на НФСБ, ВМРО и "Атака", издигнала за кандидат-президент Красимир Каракачанов, очаквано се радикализира, внасяйки днес в парламента предложение, което на практика би дало зелена светлина на МВР и армията да стрелят на месо по нарушителите на границата ни.

"Искаме Народното събрание да подкрепи нашето предложение за решение защитата да бъде извършвана с употребата на всички средства и на всяка цена. Без коментар дали са емигранти, бежанци, икономически емигранти и така нататък", обяви в кулоарите лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

"Обединените патриоти" защитават твърдо принципа, че преминаването на българската граница може да бъде извършвано само и единствено през контролно-пропускателните пунктове.

"Всякакъв друг опит за преминаване на българската граница трябва да бъде възпрепятстван с употреба на сила, в това число използване на физическа сила, на водни струи, действия с газови средства, гранати, бомби, както и при необходимост употреба на огнестрелно оръжие", настояват от коалицията на Симеонов, Каракачанов и Волен Сидеров.

Лидерът на НФСБ се обяви и за увеличаване на правомощията на военните, ангажирани с подпомагане на охраната на границата ни, защото сега били поставени "в едно подчинено положение" спрямо "Гранична полиция", което пречело да приложат "по-широкомащабна сила", включително и чрез специалните си части.

Другото искане на "патриотите" е правителството спешно да сключи споразумения за реадмисия (б.р. - връщане на мигранти на страната, от която идват) не само с Афганистан, по което в момента се преговаря, а и с Ирак, Пакистан, държавите от Северна Африка и така нататък.

Валери Симеонов уточни, че в предложението все пак е предвидено по-смекчено отношение на силовите структури към сирийските бежанци, които "се приемат в истинския смисъл на думата и на понятието, съгласно европейските нормативи, като бежанци".

"Предлагаме решение с оглед на развитията в бежанския лагер в Харманли и с тези бутафорни, смешни искания на нашите неканени гости, които стигнаха до там, че да искат да им се почистват стаите от специализиран персонал", добави той.

"Обединените патриоти" настояват още за "превръщането на всички налични към настоящия момент лагери от отворен в затворен тип и недопускането на изграждането на нови такива, както и извеждането на бежанските лагери извън територията на населените места".

"Издигаме и изискването всякакво преобразуване, усъвършенстване или изместване на лагерите съответно да бъде извършено не за сметка на българския данъкоплатец, а със средства от ЕС, които трябва да бъдат изискани, регламентирани и осигурени", заяви Симеонов с уточнението, че "това е поредната задача, която поставяме към правителството на България".

Бившият депутат от ГЕРБ Светлин Танчев пробва да смекчи тона, добавяйки, че ставало въпрос за превантивни мерки, за да не бъдела България "някакъв разграден двор". Магдалена Ташева от "Атака" обаче не пропусна да определи бежанския поток от Сирия и Ирак като "диверсия и нашествие", защото мигрантите от Алепо и Мосул нямало как да стигнат до България, ако не ги "доставят" турските служби.

Използвана е информация от Меdiapool.