Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Трима от ИАРА са задържани за злоупотреби с еврофондове

Трима души са задържани по разследване за злоупотреби с европейски средства в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Сред тях е и изпълнителният директор на институцията Янчо Янев, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от Мediapool.

Още един от задържаните е служител на агенцията, а третият е представител на фирмата, която е изпълнявала европейския проект, финансиран от ИАРА.

Случаят се разследва от няколко месеца по сигнал, че срещу неверни данни фирми са получавали евросубсидии.

Специализираната прокуратура и ДАНС са направили обиски в три града - Бургас, София и Ямбол. В Бургас се намира централата на агенцията, която беше преместена през лятото на 2015 г., въпреки че в столицата все още се помещава част от архива й. Обиските в Ямбол най-вероятно са свързани с офисите на фирмата, която е получила неправомерно средства.

Говорителят на главния прокурор съобщи още, че документи се проверяват и в Държавен фонд "Земеделие" и Разплащателната агенция, за да се установи дали няма участие в тази измамна схема и на лица на по-високо ниво.

Освен документация, при акцията са иззети и компютрите от кабинетите на изпълнителния директор Янчо Янев, заместничката му по административната част Галя Мачорска, на финансовия директор Михаил Златев. Обиск е имало и в кабинета на Ясен Киров, който е пристигнал в централното управление на ИАРА с длъжност втори заместник изпълнителен директор, със същия ранг като на Мачорска.

Според източник на Флагман.бг специализираната операция на МВР и Прокуратурата е по сигнал за отклоняване на крупни суми при финансиране на големи рибовъдни стопанства и ферми за миди.

"Така наречените колектори - инсталации за развъждане на миди например, са изключително скъпи, имало е и сигнали за неправомерно разпределение на квоти за улов на калкан", казва източникът на Флагман.бг.

Изданието уточнява, че не е ясно дали сигналите не са доноси от недоволни от новото ръководство на ИАРА.

Понастоящем ИАРА управлява Програмата рибарство с бюджет от 113 млн. евро, одобрена от ЕК в края на 2015 г.