Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Бившият енергиен министър Петър Димитров също е обвинен за оборудването на АЕЦ "Белене"

Петър ДимитровБившият министър на икономиката и енергетиката в правителството на тройната коалиция Петър Димитров стана третият обвиняем в разследването за доставка на оборудване за АЕЦ "Белене".

От Прокуратурата съобщиха днес, че Димитров е обвинен за това, че не е упражнил контрол върху дейността на бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, сключили договора с руската "Атомстройекспорт" за доставка на част от оборудването за строежа на атомната електроцентрала.

Според обвинението, от умишленото бездействие на бившия министър е последвалата щета в особено големи размери - 77 172 475 евро, и деянието представлява особено тежък случай.

Ако това обвинение стигне до съд и бъде доказано, Петър Димитров е заплашен с наказание от 3 до 12 години затвор.

Бездействието, за което Прокуратурата го обвинява, включва период от неустановена дата през 2007 г. до 13 декември 2007 г., в който той не упражнил достатъчно контрол върху работата на Велков и Папазян, на които е било възложено управлението на имуществото на НЕК, при сключването на Рамковия договор за доставка на част от оборудването за "Белене" на 28 ноември 2007 година. С него НЕК е била задължена да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнението. Именно от това е произлязла и вредата от над 77 млн. евро.

Обвинения за сключена неизгодна сделка във връзка с рамковия договор в понеделник бяха повдигнати на Велков и Папазян.

Петър Димитров остава на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение "подписка", но му е наложена забрана за напускане на страната без разрешение на прокурор.

Източник: Правен свят