Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Партията на военния министър Ненчев ще иска предсрочни избори

Николай НенчевПартията БЗНС с лидер военния министър Николай Ненчев обяви, че ще поиска заседание на Реформаторския блок, на което коалицията да се обяви за предсрочни парламентарни избори през пролетта догодина. В призива е сложено уточнението "при изчерпване на всички останали възможности", макар да не става ясно кои са те и кога биха били изчерпани, оповести вчера actualno.com.

Позицията се появи в сайта на партията под заглавието "БЗНС има силата да бъде свободен" - заемка от слогана на изборната кампания на кандидата на десницата за президент Трайчо Трайков и вицето му ген. Съби Събев. Вторият беше предложение именно на БЗНС.

Това става само ден, след като премиерът Бойко Борисов постави ултиматум на Реформаторския блок да се държат като управляващи "или довиждане", свика министрите извънредно, а от срещата стана ясно, че представителите на РБ във властта са на позиция, че "продължаваме напред".

В събота единствено "опозиционното крило" на РБ и в частност ДСБ призова десницата да се съсредоточи върху президентската кампания, а не върху договорки с ГЕРБ.

Ето какво точно се казва в позицията на БЗНС с лидер военния министър:
"БЗНС винаги е настоявал за принципност, почтеност, последователност и прозрачност в управлението на държавата и управляващата коалиция. Отказваме да правим компромиси с тези си убеждения. Манипулативният пиар в част от българските медии ни провокира да заявим, че за нас участието във властта никога не е самоцел.

За БЗНС е очевидно, че доверието между коалиционните партньори е нарушено.

Участваме в управлението само и единствено, за да защитим националните интереси на България, евроатлантическата й принадлежност и за да отвоюваме държавата от мафията.

В този смисъл заявяваме, че е национално безотговорно да оставим властта в ръцете на наследниците на престъпния комунистически режим, на техните олигарси, чрез правителства на плаващи и неясни мнозинства и провалени политически и икономически проекти.

Всяка дестабилизация и политическа криза ни тласка в нова зависимост от агресивната руска имперска политика. Няма да се примирим и позволим да ни унижават и да търгуват със свободата и достойнството ни.

Като пълноправен член на Реформаторския блок, настояваме за свикване на Изпълнителния и Гражданския съвет на 17 октомври. Ще предложим на Реформаторския блок, при изчерпване на всички останали възможности, да се обяви за предсрочни парламентарни избори през пролетта на следващата година. Считаме, че това е най-демократичният начин за излизане от политическа криза.

Към настоящия момент за БЗНС е най-важно да отдаде уверена и мащабна подкрепа на кандидатпрезидентската двойка на Реформаторския блок Трайчо Трайков и Съби Събев."