Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Парламентът си гласува месец неочаквана предизборна ваканция

Народното събрание се събра днес, за да си гласува един месец предизборна ваканция. По предложение на "Атака" от 12 октомври до 9 ноември депутатите ще са в почивка. Мнозинството в пленарната зала прие аргументите на националистите, че така няма да се използва парламентарната трибуна за агитация, съобщи Mediapool.

"За" предложението гласуваха 93 народни представители, "против" - 29, "въздържали се" - 12, с което то бе прието.

Първоначалният проект, внесен от депутати от ГЕРБ и други парламентарни групи, предвиждаше прекъсване на заседанията от 26 октомври до 4 ноември. Пленарното заседание днес продължи едва 45 минути и след гласуването за дългата почивка председателят на парламента Димитър Главчев го закри.

Въпреки обявената ваканция, депутатите ще участват в заседанията на парламентарните комисии. Народните представители няма да могат да ползват служебния транспорт на НС през този период, освен в дните, когато заседават парламентарните комисии, гласува още мнозинството.

БСП, която беше "против", обяви, че започва събиране на подписи за подновяване работата на Народното събрание и до обяд успя да внесе в деловодството 51 подписа.

Според Нинова управляващите се страхуват от вота на недоверие към кабинета, който БСП планираше да внесе преди президентските избори, и от викането в зала на енергийния министър Теменужка Петкова за АЕЦ "Белене" и мини "Бобов дол". Нинова припомни и че в комисиите вече се разглежда бюджетът за 2017 година. От АБВ също се обявиха против дългата почивка на депутатите, а ДПС определиха поведението на управляващите като национално безотговорно и паническо.

"Бягството от политическите дебати в НС и в обществото е подмяна на конституционния ред и държавното устройство в страната", коментира председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадай