Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Шест компании обвинени в картелни цени на горивата

"Лукойл", "Еко", "Шел", ОМВ, "Нис Петрол" и "Петрол" имат месец за обяснения

Шест големи вериги бензиностанции са обвинени в картелно споразумение за цените на горивата, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в понеделник. Това става дни след старта на предизборната кампания за президент, а дали ще има наказания, ще се разбере, след като е приключил вотът.

Твърденията за извършени нарушения са предявени срещу дружествата "Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "Нис Петрол" ЕООД и "Петрол" АД. Те са заплашени с глоба до 10 процента от постигнатите през 2015 г. обороти, ако КЗК потвърди обвиненията и излезе с решение за налагане на санкция.

Без обвинения се е отървала компанията "Ромпетрол", която също бе сред проверяваните за вътрешно договорени цени, но срещу нея не са открити доказателства, става ясно от съобщението.

Разследването започна през февруари 2016 г., когато КЗК обяви, че има видими доказателства за това, че седем големи вериги бензиностанции у нас са се наговаряли за цените на горивата, а рафинерията "Лукойл Нефтохим" е злоупотребявала с господстващото си положение на българския пазар, продавайки по-скъпо в страната, отколкото навън.

Тогава антимонополната комисия предупреди, че разкриването на подобни картели е много трудно и световната практика сочи, че това става възможно благодарение на информация, дадена от участник в картела. Дали случаят с разкрития сега картел у нас е такъв, не се съобщава.

Шестте дружества са обвинени, че са обменяли информация за продадените количества гориво, дяловете си на пазара и постигнатите стойности, за да провеждат обща ценова политика, което е забранено от Закона за защита на конкуренцията. Това поведение има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазара на търговия на дребно с бензиново и дизелово гориво в страната, посочват от КЗК.

Установяването на сътрудничество и единодействие между посочените дружества води до елиминиране на конкуренцията, което премахва естествените механизми на свободния пазар и въздейства неблагоприятно върху икономическата среда и интересите на обществото, аргументира се КЗК.

Като цяло проверката бе инициирана от премиера Бойко Борисов, който през август 2015 г. се възмути от високите цени на дизела и бензина у нас.

Сегашното определение на КЗК не подлежи на обжалване. Компаниите имат 30-дневен срок да представят писмени възражения и да поискат да бъдат изслушани от антимонополната комисия.

Това е второто разследване за картелни цени при горивата, след като през март 2012 г. антимонополната комисия обяви, че е разкрила тайни договорки при цените на горивата, и обвини за това "Лукойл България" ЕООД, "Ромпетрол България" АД, "Нафтекс Петрол" ЕООД и "ОМВ България" ООД. Отделно "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл Ейвиейшън България" бяха обвинени в злоупотреба с монопол на пазара на автомобилните и авиогоривата. Четири месеца по-късно обаче КЗК обяви, че картел и монопол няма, а само са нарушени някои пазарни практики, за които дружествата поеха ангажимент да отстранят.

Източник: Mediapool