Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Премиерът отхвърли исканията за оставка и призова Бокова да се смири

"Тя прояви нахалство, не се отказа и отиде да блокира г-жа Георгиева"

Премиерът Бойко Борисов отхвърли вчера като нелогични исканията за оставка на кабинета му по повод неуспеха на Ирина Бокова и заменилата я в последния момент като официална българска кандидатура Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН.

Както вече стана известно, при последното гласуване Георгиева е била подкрепена от 5 държави, 8 държави са били "против", а 2 са гласували "без мнение". Кандидатурата на Ирина Бокова е била подкрепена от 7 държави, 7 са били "против", а една държава се е въздържала.

Оставката на кабинета бе поискана няколко часа по-рано от опозицията в парламента, като лидерите на БСП и АБВ настояха и за оттеглянето на Кристалина Георгиева от вицепрезидентския пост в ЕК.

"Ако не беше факторът "Кристалина Георгиева", Ирина Бокова можеше и щеше да бъде избрана за генерален секретар на ООН", зави вчера лидерът на АБВ Георги Първанов.

За оставката на премиера Бойко Борисов и министрите от правителството му се обяви и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Борисов обаче отхвърли твърденията, че издигането на новата номинация е било грешка, посочвайки, че за всички е било ясно, че Бокова ще получи поне два гласа "против" от страните с право на вето и затова правителството е решило да издигне вицепрезидента на ЕК Георгиева. Помолен да коментира по-добрия резултат на генералния директор на ЮНЕСКО, той отвърна с въпрос: "Кое е по-добре, като две години се представяше извън тройката?"

"Единственото, за което съжалявам от този избор, е, че вече принципите не съществуват - принципът за жена от Югоизточна Европа. И ние затова атакувахме, след като знаехме, че за г-жа Бокова ще има червени бюлетини, атакувахме с втора кандидатура от Югоизточна Европа. Затова и Унгария, Полша, Румъния пратиха писмо да искат ние да го направим, щото друга жена в тази част на Европа, която да има шанс да спечели, нямаше. И затова ние, съобразявайки се с всичко това, изпратихме втора кандидатура. Като оттеглихме първата. Само че тя не се оттегли, а остана там. Както мъжът й, въпреки всичките опити за оставка, остана в Европейската банка за възстановяване и развитие. И го оставих аз преди 2 години... малко да се смирят", коментира премиерът по време на официалното откриване на Европейската служба за граничен и брегови контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

Според него с решението си да остане в надпреварата Бокова "тя прояви нахалство и не се отказа и отиде да блокира г-жа Георгиева".

"Така че не виждам никаква логика в искането по тази тема за оставка, защото всички премиери, извън Гутериш... извън Португалия, би трябвало да си подадат оставки при това състезание", обясни още Борисов, посочвайки, че неуспехът на българската официална кандидатура се дължи и на факта, че "през тази седмица противопоставянето между Русия и САЩ мина всички граници".

"От кое да се срамувам? Че на една комунистическа фамилия не съм осигурил следващите 5 години. 20 години кой е виждал г-жа Бокова в България и как ще се отрази това на българина", добави той, попитан дали все пак не изпитва срам от поведението на правителството по време на конкурса за генерален секретар на ООН.

Използвана е информация от Mediapool