Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Борисов иска от ЕС незабавно 160 млн. евро за мигрантите

Двамата премиери на границатаОрбан обеща подкрепа за София, Юнкер - още 200 служители на Фронтекс

България иска от Европейския съюз незабавно да получи 160 млн. евро помощ за охраната на границите си, съобщи днес премиерът Бойко Борисов.

Заедно с унгарския си колега Виктор Орбан инспектираха оградата по границата с Турция при ГКПП "Лесово". Орбан, който е един от най-твърдите противници на европейската солидарност към бежанците, заяви, че Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Словакия и Чехия) ще подкрепи българското искане.

Борисов обясни, че ще представи българската позиция още на срещата на европейските лидери в Братислава в края на седмицата, на която ще бъде обсъдена миграционната криза.

"България може да разчита на пълна подкрепа от Унгария", заяви Виктор Орбан и пред българските медии обясни, че е останал с много добри впечатления от обиколката си.

"Ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, които не са в Европейския съюз, тогава е невъзможно да не може да дадем 160 млн. евро на българите, които са в ЕС", коментира Орбан.

Лидерите на европейските институции Доналд Туск и Жан Клод Юнкер вече официално се обявиха за отпускането на европейска помощ за България. Председателят на Европейската комисия днес съобщи, че очаква до края на октомври по границите на България да бъдат разположени още 200 служители на граничната агенция Фронтекс и 50 допълнителни превозни средства.

Орбан: Бъдещето на Европа се решава
не в Брюксел, а в България

Виктор Орбан коментира днес, че на всички трябва да стане ясно, че бъдещето на Европа се решава не в Брюксел, а на българо-турската граница.

Борисов уточни, че до момента България е финансирала сама опазването на границата, въпреки че има огромни затруднения.

"Само че тази година дойдоха две големи плащания - 1.2 милиарда за американските централи и сега днес ще се вземе решение за 1.3 милиарда за руските централи. Няма кой бюджет да издържи на тези пари", каза премиерът.

Той посочи, че външните граници на Европа са общи и всички държави имат интерес проблемът да бъде решен.

"Няма как една или втора, или трета държава да бъдат потърпевши. Това не може да се случи и се надявам много ясно да прозвучи, че това няма да се случи", допълни той.

Борисов иска помощ и за Турция,
възможни са визови отстъпки

Премиерът Бойко Борисов заяви още, че настоява да бъде предвидена и помощ за Турция.

По думите му, хубаво или лошо, споразумението с Турция работи и това е ясно на всички лидери в Европа. По думите му и турските власти са разбрали, че да се поставя ултиматум на най-мощната и богата икономика в света, каквато е европейската, не е добре нито за една от страните, затова турските му колеги са станали по-дипломатични.

Според Борисов е възможно да се постигне облекчаването на визовия режим за държавни и общински служители от Турция, както и за служители на фирми и кооперации, които работят в Европа. "В същото време всичко останало стои на масата на преговорите", добави министър-председателят.

Източник: Медиапул