Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Правителството отваря нов бежански център и праща още военни на границата

Правителството вече проучва къде да отвори нов център за бежанци и се готви да изпрати още военни да охраняват границата с Турция, съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова днес, цитирана от Mediapool.

"МВР проучва поне пет или шест възможности за нов център за бежанци. Търси се място, което да не засяга населението в близост и да е свързано с малко разходи, за да може бързо да се използва", каза Бъчварова.

Бежанските центрове вече са със запълнен капацитет, след като Сърбия и Македония затегнаха охраната на границите си с България и така все повече мигранти остават у нас, вместо да продължат по пътя си към Западна Европа.

Бъчварова съобщи още, че оперативният щаб вече е решил да изпрати допълнителни армейски сили на границата.

Към момента има над 200 военни с джипове и друга техника на граничната бразда, като от Министерството на отбраната вече се оплакаха, че не им достигат средства и са принудени да орязват бойната подготовка.

Министърът коментира и инцидента, при който

двама бежанци се удавиха
в река Дунав

По думите й, МВР е разбрало късно за изчезналите в реката иракчани, защото полицаите не са могли да се разберат със задържаните бежанци без преводач.

Все още се търсят лодката им и останалите изчезнали, които, по думите на задържаните иракчани, са четирима. Според Бъчварова този случай не показва, че има нов канал за бежанци, а че по-скоро се пробва маршрутът. Досега мигрантите избягваха да продължават пътя си към Западна Европа през Румъния.

Починалите са мъж и дете, които са пробвали да минат реката между видинските села Арчар и Добри дол.

По данни на Гранична полиция - Русе, каналджии са опитвали да преминат незаконно границата и да стигнат румънския бряг, когато лодката им се е обърнала. Тя е била натоварена с поне 10 мигранти.

Поради неравномерно разпределение на тежестта лодката е поела вода и е потънала в района на остров Добрина.

На острова граничарите са открили четирима оцелели, които със знаци и жестове посочили, че има още хора в реката. Те обяснили, че са от Ирак, но нямат лични документи.

Тялото на детето е било открито в неделя - 11 септември, два дни след обръщането, на 23 км надолу по течението. По-късно през деня е бил намерен и удавеният мъж.
Властите разследват
съпричастност на български граждани към инцидента, съобщи началникът на Гранична полиция в Русе комисар Димитър Чорбаджиев.