Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

АБВ оттегли подкрепата си за ген. Радев

Ивайло Калфин и Георги Първанов"Решението на социалистите да се оттеглят от преговори за коалиционно партньорство с нас подсказва, че здравите сили отново победиха здравия разум. Това решение е еднолично на госпожа Корнелия Нинова. То е меко казано необосновано, ще си позволя да бъда и малко по-остър - то е неинтелигентно." Това заяви вчера по време на пресконференция председателят на ПП АБВ и президент на РБългария (2002-2012 г.) Георги Първанов. Той категорично отхвърли всички аргументи на лидера на БСП Нинова.

По думите му коалиционното споразумение, предложено от АБВ, е направено максимално компромисно и прехвърля голяма част от правомощията по управление на социалистическата партия.

"Вчера (б.р. - във вторник) аз наредих да бъде разпространен нашият проект, за да разполагат медиите и гражданите с него. Той е разработен рутинно, като за регистрация пред ЦИК, понеже разполагаме с проекта на "Позитано", проекта "Нинова". Първата разлика е в наименованието на коалицията, което е работно. Ние предложихме наименование "Коалиция за България". Име, с което левицата е печелила много избори - утвърдено, разпознаваемо. В предложението на "Позитано" е записано "БСП - АБВ" с вариант "БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ - КОАЛИЦИЯ АБВ". Това е предложение, което идеално устройва АБВ. След 4 години отрицание към АБВ, те предлагаха ние да подпишем споразумение, в което се съдържа името АБВ. Какво уж по-добро. Но ние не мислим за вътрешни проблеми или някакви ползи за нас и отбелязахме, че е по-добре да има нещо патриотично в името на коалицията, защото целта не е да мобилизираме само твърдите електорати на двете партии.

Второто различие беше, че ние предлагаме ръководството на коалицията да се осъществява от двамата председатели. Те предложиха да добавим имената на Кирил Добрев и Румен Петков и имаше и многоточие. Подчертавам, за всичко друго нещата се даваха в ръцете на председателя на БСП Нинова - да представлява коалицията, да разполага с финансите и един куп други неща, които предизборната кампания предвижда. Затова считам, че да се твърди, че предложението за коалиционно споразумение ги е накарало да захвърлят всичко и да напуснат преговорите, е просто нелепо, то е дори смешно! Още повече, че това е само проект. Даже определихме представители на двете партии - респективно коалиции, които, докато госпожа Нинова даваше пресконференция, бяха постигнали единен проект. Недоумявам!!!

По въпроса с инициативния комитет. Не бяхме ли ние тези, които предложихме инициативен комитет като формат за стартиране на кампанията на генерала? Ние го предложихме, защото искахме да създадем обединителна фигура далеч преди същинската кампания. Какво ни се отговори: "Това не може да стане в никакъв случай, защото има приключил референдум в БСП, в който идеята за Инициативен комитет получава 3%". С този аргумент темата се затвори... А сега изведнъж искат да правим Инициативен комитет. Те да го правят, разбира се. Това се случва, след като госпожа Нинова изви ръцете на генерал Радев да даде съгласие, и то публично, преди да е излязъл указът за неговото освобождаване. Кому беше нужно това? Това движение по ръба на бръснача на закона? Кому беше необходимо той да бъде развеждан по такъв начин и хвърлен в блатото на вътрешнопартийните дебати?", коментира вчера Първанов.

Думите му бяха допълнени от зам.-председателя на ПП АБВ Ивайло Калфин. Той бе категоричен, че решението на ръководството на БСП да прекрати преговорите за общ кандидат-президент е породено от политически страх и е некоректно. "Ръководството на БСП се показа като некоректен и губещ доверие политически партньор. Това отблъсква потенциалните партньори. Вчера (б.р. - във вторник) ръководството на БСП изгуби изборите. Това можем да го заявим категорично и "Позитано" носи отговорност за това свое решение. Отговорност пред своите членове и пред цялото общество, което очакваше "голямата партия" да прояви разум и готовност да създаде достатъчно широка коалиция. Вместо това видяхме съвсем различно, недостойно и за селски вечеринки поведение", заяви Калфин. Той посочи, че АБВ няма да подкрепи кандидат на ръководството на БСП и "Позитано". Предстоели консултации, след което от АБВ щели да обявят как ще участват в предстоящите избори.

(СН)