Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

"Под прикритие" изсичат промишлено гори в националните паркове

Да се прекратят възможностите за промишлени сечи във вековните гори в трите национални парка - Рила, Пирин и Централен Балкан. За това настояват от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", съобщи News.bg.

От НПО-то са изпратили писмо до екоминистърката Ивелина Василева, в което посочват, че промишлените сечи се извършват под прикритието на "поддържащи и възстановителни дейности".

Настояването им идва, след като наскоро е обявен конкурс за добив на дървесина в Национален парк "Рила".

Коалицията "За да остане природа в България" изтъкват, че т.нар. "поддържащи и възстановителни дейности" всъщност представляват обикновена сеч за добив на дървесина, забранена от Закона за защитените територии.

От природозащитниците идва предложението в новите планове за управление на националните паркове подробно да бъде разписано какво означава "поддържащи и възстановителни дейности". Докато това се случи, трябвало да се преразгледат исканията за сечи в националните паркове и поддържани резултати за 2016 година. Те са категорични, че трябва да бъде осигурена дървесина единствено за хижите в националните паркове.

От НПО-то са категорични, че на пазара има изобилие от дърва за местното население. Те изтъкват, че националните паркове не би трябвало да се разглеждат като източник на стопанска дървесина на занижени цени.

Природозащитниците настояват всички поддържащи и възстановителни дейности в горите да се провеждат само за отстраняване на инвазивни и неместни видове или провеждане на санитарни сечи при нападения на вредители и реална заплаха за гората.

Залесителни мероприятия за възстановяване на местообитания да се провеждат след положително научно становище от БАН и положително решение на Националния съвет по биологичното разнообразие, предлагат още природозащитниците на екоминистъра.