Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Очаквано - БСП не показа срам и не поиска Жаблянов да си даде оставката

БСП няма да подкрепи искането на ГЕРБ за оставка на червения депутат и зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов. Искането беше отправено от ГЕРБ, защото Жаблянов си позволи да напише в официално разпространена от пресцентъра на БСП позиция за Луковмарш, че Народният съд е бил "необходимо и неизбежно правосъдие". След това БСП обяви, че това не отразява официалната позиция на партията. Решението на БСП стана факт след среща на Изпълнителното бюро на соцпартията и на ръководството на парламентарната група на червените.

Тя продължи около 2 часа, а след нея Кирил Добрев съобщи какво е било решено. Той каза, че още през 1991 година наследницата на БКП обявила официално следната позиция, де факто касаеща и Народния съд: "Като поема политическата отговорност на своята предшественичка за допуснатите грешки и деформации, БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които в този период бяха незаконно, необосновано тероризирани и унижавани".

По-рано вчера Жаблянов обяви, че щял да е много изненадан, ако БСП му поискали оставката или най-малко ако искали да се извини. С какви мотиви да подавам оставка, не виждам мотиви, добави той. Жаблянов посочи и че редица международни документи определят Народния съд като задължителен. "Най-вероятно има невинни жертви от Народния съд", коментира още той.

Източнис:аctualno.com