Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Пиарът на БАН пита ръководството: Кога ще публикувате доклада за "Белене"?

Защо вече 10 дни, след като от Българския енергиен холдинг (БЕХ) ви позволиха да публикувате пълния доклад за жизнеспособността на АЕЦ "Белене", все още не сте го сторили? С този въпрос пиарът на БАН Петър Кърджилов се обърна към ръководството на академията, начело с акад. Юлиян Ревалски и ръководителят на проекта проф. Александър Тасев, съобщи вчера actualno.com. "
Това потвърждава съмненията на експерти и граждани, че под натиск от правителството вие сте направили неуспешен опит да представите проекта АЕЦ "Белене" като икономически жизнеспособен", категоричен е Кърджилов.

И добавя, че БАН престъпва научната етика и принципи, щом се е съгласила да подпише договор с клауза за засекретяване на проучването за "Белене".
"Повторно престъпихте научната етика и принципи, като на 16 ноември участвахте заедно с енергийния министър Теменужка Петкова в официално публично представяне само на резюме от вашия доклад за АЕЦ "Белене", с което българското общество беше заблудено, че АЕЦ "Белене" трябва да се строи. Нарушавате общоприетия академичен принцип за прилагане на науката в полза на обществото, като изобщо не говорите за много по-евтините, безопасни за разлика от АЕЦ и водещи до реална енергийна независимост алтернативи на АЕЦ - новите и постоянно намаляващи като цена технологии на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Инвестициите в енергетиката в световен мащаб за последните години са няколко десетки пъти повече във ВЕИ от тези в ядрени реактори - факти, които вие премълчавате", сипе тежки думи Кърджилов, като в писмото си подчертава, че над 10 години работи с партия "Зелените". Кърджилов пита Ревалски и Тасев ще върнат ли 2-та милиона лева, които БАН получи от БЕХ за доклада - заради неспазване на научната етика и принципи, и кога ще бъде публикуван на сайта на БАН пълният доклад за АЕЦ "Белене"?