Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

В Казанлък показват класик на българската фотография

Никола СтоичковСнимки на Никола Стоичков, един от най-изтъкнатите български фотографи и фотожурналисти на 20-и век, ще покаже казанлъшкият специализиран музей в изложбата "Времето, в което живях", която ще бъде открита на 16 ноември.

През 2017 година се навършват 100 години от рождението на Никола Стоичков. Това е поводът Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства заедно с Национално сдружение Фотографска академия "Янка Кюркчиева" да организират изложбата в Казанлък. Желанието на организаторите е в професионалните среди годината на юбилея на Стоичков да бъде посветена на неговото фотографско творчество. През 2017-а се сбъдва и мечтата на фотографа за издаването на неговите работи в албум, който също ще бъде представен при откриването на експозицията в Казанлък.

"Времето, в което живях" е показвана вече в София. Началото е положено с идеята за серия от издания, едно от които е сега в Казанлък. В духа на символиката изложбата се открива за пръв път през юни тази година като 18-о събитие (колкото е и възрастта на Фотографска академия) в Месеца на фотографията `2017.

Никола Стоичков започва кариерата си през 1942 година във фотослужбата на тогавашния Градски музей при отдел "Културни грижи" в Столична голяма община. След бомбардировките на София през 1944 г.той изцяло поема ръководството на фотослужбата, замествайки титуляра - казанлъчанина Петър Хлебаров. След почти пълното унищожаване на фотослужбата от бомбардировките Стоичков устройва фотолаборатория в тогавашното село Бояна със своя личен архив и инвентар, купен от частни лица. Докато работи там до 1954 година, Стоичков успява да заснеме множество уникални кадри от полуразрушената София. Документирал е в снимки 9-и септември 1944 година, посрещането на Съветската армия, посрещането на Първа българска армия, редица митинги и манифестации, както и възстановяването на града след бомбардировките. Бил е военен фотокореспондент на фронта на Втората световна война.

Приносът на Стоичков за популяризиране на постиженията на българската фотография се измерва и в стотиците негови снимки на страниците на списанието на БТА - "България", разпространявано на шест езика и по-късно станало част от дейността на Комитета за приятелство и културни връзки с чужбина и Агенция "София-Прес", където той работи вече като билд-редактор. При основаването на Главна редакция "Интерфото" Стоичков поема ръководството на 15-членното му снимачно звено.

В продължение на 15 години именитият фотограф е хоноруван преподавател в Техникума по полиграфия и фотография, най-престижното по това време място за обучение на професионалисти в бранша.

Никола Стоичков, чиито работи ще види и казанлъшката публика, е носител на Орден за храброст и други военни отличия, два ордена "Кирил и Методий", множество медали и дипломи за участие в наши и международни фотоизложби, удостоен е със званието фотограф-художник и артист на международната федерация за фотоизкуство АФИАП в гр. Берн, Швейцария. Участва в журито на редица национални и международни фотоизложби. През 1999 г. по случай 150 години от откриването на фотографията е награден с юбилеен плакет и диплом за принос в развитието на фотографията в България.

Изложбата в Музея на фотографията в Казанлък ще бъде открита от 17:30 часа на 16 ноември (четвъртък). Експозицията ще може да се види в залата на Музея до началото на месец декември.

(СН)