Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Показват 100 платна на Иван Милев в Стара Загора за 120-годишнината от рождението му

Показват 100 платна на Иван Милев в Стара Загора за 120-годишнината от рождението му Показват 100 платна на Иван Милев в Стара Загора за 120-годишнината от рождението му Утре, 1 ноември, от 18:00 ч. в голямата зала на Градската художествена галерия - Стара Загора, ще бъде открита изложбата "Посоки", посветена на 120-годишнината от рождението на Иван Милев (1897-1927) и 90 години от ранния край на неговия житейски и творчески път. Изложбата дойде в Стара Загора след представянето й при голям интерес в Софийска градска художествена галерия и Художествена галерия - Казанлък.

На 18 февруари 2017 г. се навършиха 120 години от рождението на големия български художник Иван Милев.

Живял едва 30 години, творецът оставя зад себе си стотици шедьоври и е признат за един от емблематичните български творци на XX век.

Роденият в Казанлък художник е бил силно повлиян от европейското изкуство и най-вече от сецесиона. Характерните за този стил декоративност и ритмика имат определени сходства с българското народно изкуство. Навярно затова Иван Милев с такава лекота припознава естетиката на сецесиона и намира начин да я съчетае с мотиви от традиционните български носии, черги, шевици и др. Именно те са в основата на изградения от художника специфичен, разпознаваем авторски стил.

Експозицията е наречена "Посоки", защото прави опит, ако не да илюстрира, то поне да очертае с конкретни творби някои от жанровите (кавалетна и стенна живопис, рисунка, илюстрация, сценография) или тематични зони на артистичен интерес в известната или оцелялата част от пластическата продукция на Иван Милев. В нея могат да се видят произведения, чрез които се проследява връзката с народностния или приказния елемент в творчеството му, с религиозната тема, с мистицизма и фатализма.

В изложбата са включени 100 произведения, създадени от художника между 1915-а и 1926 г. Колекцията е подбрана от фондовете на Национална галерия, Софийска градска художествена галерия, Национална художествена академия, Национален литературен музей, Художествена галерия - Казанлък, където се съхранява най-голяма част от творческото му наследство, Градска художествена галерия - Стара Загора, Художествена галерия "Димитър Добрович" - Сливен, Художествена галерия - Русе, Художествена галерия "Кирил Петров" - Монтана, и Художествена галерия "Христо Цокев" - Габрово.

Включени са и редица произведения, които днес се съхраняват в частни домове и колекции затова старозагорци могат да видят непознати досега или непоказвани повече от десетилетия картини.

Изложбата ще бъде отворена за посещения до 29 ноември т.г.

(СН)