Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Възроденото дружество на писателите започва творческа дейност в Стара Загора

Таньо Клисуров и Йордан ПеевВ навечерието на Деня на будителите група изявени творци възродиха Дружеството на писателите в Стара Загора. Те приеха устав и избраха тричленно ръководство. В близките дни Дружеството на писателите ще бъде регистрирано в съда. Задачата му е да популяризира и защитава творчеството на старозагорските писатели и българската литература, да установява връзки с общинската и държавна администрация, както и с неправителствени организации, да организира литературни четения, премиери на книги, творчески портрети на свои членове, разменни гостувания със сродни творчески групи.

В дейността му е заложено да бъде отдадено специално внимание на работата с младите творци от Града на липите чрез разкриване на школи и кръжоци в старозагорските училища.

За председател на Дружеството на писателите бе избран поетът Таньо Клисуров. Членове на ръководството са поетесата и преводачка Виолета Бончева и поетът Йордан Пеев.

Дружеството на писателите в Стара Загора има дълга и ползотворна история. То е създадено непосредствено след 1944 година и е първото извънстолично сдружение. В него са членували известни български творци като Иван Хаджихристов и Иван Мирчев, Константин Колев и Антон Михайлов, Михаил Берберов и Рашко Стойков, Христо Кацаров и Стойчо Стойчен, Жеко Христов и Ганчо Проданов и още други талантливи имена. Дружеството имаше и свои трибуни - литературния алманах "Хоризонт", както и притурката "Съвремие" към окръжния вестник "Септември".

В началото на 70-те години на миналия век в Стара Загора съществуваше най-голямото поделение на Съюза на българските писатели, в което членуваха шест редовни членове на съюза, а книгите на старозагорските писатели бяха посрещани положително от литературната критика и печелеха редица национални награди.

С надежда културната общественост очаква и откриването на Дом "Литературна Стара Загора", което предстои в близките месеци.

Тоня КЛИСУРОВА