Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Близо 600 зрители станаха на крака и аплодираха премиерата на "Дамасцена"

Режисьорът Тодор Анастасов и поетесата Мария Лалева, автор на сценария Кадър от филма, в който ролята на Течо се изпълнява от 8-годишния Александър ТокилевПървата изцяло частна българска филмова сага е заснета с 1 300 статисти и 56 професионални актьори

580 зрители в препълнената зала на Старозагорската опера аплодираха, станали на крака, премиерата на българския игрален филм "Дамасцена", който от 3 ноември ще тръгне в 50 киносалона из цялата страна.

Сред публиката бяха малка част от 1 300-те статисти, които участваха в продължилите точно 24 месеца снимки, сред тях бяха и представители на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур", превъплътили се в тракийски конници.

По червения килим преминаха представители на няколко поколения актьори: Веселин Плачков (изиграл ролята на главния герой Течо), Любо Чаталов (бащата на героя), Димитър Баненкин, Троян Гогов, Неда Спасова (богиня на траките) и Симона Халачева.

"Дамасцена" е моята голяма мечта, призна режисьорът Тодор Анастасов и благодари на авторката на сценария, поетесата Мария Лалева, която с текста си успяла да я сбъдне.

За разлика от други игрални и документални ленти "Дамасцена" не е разчитал на държавно финансиране, всички средства са предоставени от собственика на първата частна розова дестилерия "Дамасцена" в павелбанското село Скобелево Стоян Христов. С негова помощ са били осигурени хеликоптери за панорамните снимки, истинска бронирана машина, автентични униформи на милиционери и десетки автомобили с архаично звучащите днес марки "Москвич", "ГАЗ" и "Лада". Сценаристката призна, че в голяма степен сюжетът и фабулата са стъпили на случаи от живота на 56-годишния скобелевец, чийто прадядо е бил доброволец при защитата на Шипка през Руско-турската освободителна война.

Филмът разказва по един завладяващ начин най-новата българска история от 60-те години на миналия век, през "възродителния процес", падането на Берлинската стена и първоначалното натрупване на капитали у нас.

Баладично звучащи епизоди, документални кадри от казионните митинги за преименуването на българските турци, "голямата екскурзия" и фалита на банките през зимата на 1997 година, мутри и хора без стотинки дори за хляб вдигат "жегата" в залата. След прожекцията съвременници на събитията споделяха, че са преживели за втори път живота си и благодаряха на актьорите, режисьора и сценаристката, че не са се поддали на изкушението да покажат миналото им само в розово или само в черно. Сред зрителите беше бащата на Веселин Плачков, актрисата Койна Русева и композиторите Румен Бояджиев - баща и син, които са автори на музиката.

Режисьорът Тодор Анастасов признава, че успял да "изхитри" спонсора и го включил в няколкосекунден кадър. Той самият се появява на финала на филма сред берачите на маслодайна роза.

Над 24 000 кадъра от снимачния процес е заснел варненският фотограф Гаро Кешишян, който също е сред актьорите, 70 от тях бяха подредени във фоайето на Операта за премиерата.

След монтажа е останал суров материал за поне още 6 пълнометражни филма, призна Анастасов. Той с нетърпение очаква до няколко месеца поетесата Мария Лалева да завърши новия си роман с работно заглавие "Живот в скалите", който предстои да бъде филмиран.

Христо ХРИСТОВ