Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Фотоизложба "Дамасцена" дава старт на премиерата на филмовата суперпродукция от Стара Загора

Фотографът Гаро Кешишян с майсторския портрет на актьора Веселин Плачков, който играе ролята на Течо, главния герой в мега лентата на режисьора Тодор Анастасов Седемдесет голямоформатни черно-бели и цветни фотоси, разказващи близо 2-годишната история около заснемането на мегафилмовата продукция "Дамасцена", която стартира от Стара Загора на 29 октомври, ще съпътстват премиерната прожекция.

Изложбата ще бъде експонирана във фоайето на Държавната опера, тя е дело на фотографа Гаро Кешишян, който е успял да "хване" в различни ситуации голяма част от 56-те актьори, взели участие в най-новата филмова сага на режисьора Тодор Анастасов по сценария на Мария Лалева.

Сред запечатаните от обектива на 71-годишния варненски майстор са изпълнителите на главните роли, актьорите Веселин Плачков, Любо Чаталов, Димитър Баненкин, Троян Гогов, Неда Спасова и Симона Халачева. Освен с кадри от работата по филма, Кешишян ще се представи на публиката и с малка роля в една от най-ключовите сцени от кинолентата.

Веднага след премиерата в Стара Загора изложбата ще отпътува за София, където "Дамасцена" ще бъде представен пред публика в кино "Люмиер", а оттам и за Варна, откъдето лентата ще тръгне на 3 ноември официално по киносалоните в страната.

Премиерата в Стара Загора е своеобразен реверанс към жителите на региона, които са взели най-голямо участие при реализацията на филма, коментира сценарист-продуцентът Мария Лалева.

По думите на изтъкнати родни киноактьори, режисьори и кинокритици, филмът "Дамасцена" е една от най-мащабните кинотворби, произвеждани в България след 1989 година.

Създаден в духа на качественото българско кино от златните му години през 70-те и 80-те, с пълноценни снимачни техники, адекватен бюджет, достатъчно отделено време за прецизно изпълнение и заснемане на всяка сцена и детайл, филмът има огромен за днешните условия състав от 56 актьори и над 1 300 статисти в масови сцени, снимани през четирите сезона на десетки локации както в Долината на розите, така и на други места в страната.

Христо ДИМИТРОВ