Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Директорът на Старозагорската опера д-р Петко БОНЕВ: Пречат ми хора с болни амбиции и рецидивираща маниакалност за величие, защото не бях реваншист!

Старозагорската операДиректорът на Старозагорската опера д-р Петко БОНЕВ- Г-н Бонев, на брифинг през миналата седмица Вие огласихте незавидното финансово състояние на Държавната опера в Стара Загора. Къде, според Вас, е "заровено кучето"?

- Когато бях на обявения от Министерството на културата конкурс за директор на Операта, последният въпрос, който ми беше зададен, е: зная ли, че Операта има дългове от 240 000 лева и как ще се справя? Отговорих, че ще се опитам да ги намаля с дейността, за която отивам, с управлението на театъра.

Когато пристигнах в Стара Загора на 31 юли 2013 г., оказа се, че Операта няма пари за заплати!

Предположих, че това е заради този дълг от 240 000 лв. и затова на 13 август 2013 г. поисках от принципала ни Министерството на културата авансов лимит в размер на 105 000 лева, за сметка на субсидията за месеците ноември и декември. По-късно, когато трупата се завърна на работа през септември, се оказа, че отново няма заплати. От министерството отново поискахме 300 000 лева, за сметка на субсидията за декември 2013 г.

Цялата истина, която разбрах едва преди няколко месеца, е, че предшественикът ми Красимир Къшев на 8 март 2013 г. е теглил авансов лимит за заплати в размер на 135 000 лв. На 9 юли 2013 г. отново е поискал авансов лимит от 200 000 лв., т.е. 335 000 лв. Към тях като се прибавят и моите два авансови лимита и сумата става 735 000 лв. Т.е. започнах работа с този дълг, за който нямам никаква вина! До края на декември същата година от работата ни той беше намален на 560 000 лв. После министерството ни даде възможност да участваме в проект, от който получихме 200 000 лв. До юни 2014 г. дългът ни беше намален на 360 000 лв.

След това дойде лятото, излязохме в отпуск и дългът отново се увеличи. Освен това през септември и октомври 2014 г. министерството промени процента на собствено участие и държавна субсидия, от които със 180 000 лв. се увеличиха удръжките ни. Към 30 януари 2015 г. дългът ни е 400 000 лв. Т.е. за година и половина сме стопили 300 000 лв.

Това е истината. Т.е. не съм направил никакви преразходи! Наследил съм този недоимък, който трябва да връщам. Това излезе наяве, след като през декември 2014 г. не можах да дам допълнително материално стимулиране на хората и те ми поискаха сметка. Отговорът на министерството е, че задълженията ни са много големи и премиални не се полагат...

- Какво предвижда разработената от Вас антикризисна програма за излизане от това незавидно положение?

- Предприех няколко неща. Всички пенсионери си отиват. Съвместяване на много служители и работници на по няколко длъжности. След проведен конкурс, назначавам за половин година двама души да работят по маркетинг и реклама, за да се продават повече билети, за да вържем двата края.

Ще променим сайта, който е доста архаичен. Назначих на трудов договор за главен диригент Георги Димитров - голяма личност и голям музикант. Но ето че и с него започват противоречия! Маестрото е класически музикант, който иска да изпипва постановките и представленията, а няма реално време за това. За съжаление, никой не обръща внимание, че "Отело" е изключителна постановка, която с маестро Димитров успяхме да направим само за 12 дни. Всеки казва, че Петко Бонев е източил Операта със стотици хиляди левове.

Трябва да намалим гостуващите артисти и диригенти, за да пестим максимално. Трябва да намалим броя на премиерите, както ми беше казано от министерството, защото по време на премиери не можем да правим много спектакли.

Увеличаваме броя на оркестрантите. Оркестърът е звеното, от което зависи най-много дейността ни. За година и половина съм назначил седем души. Сега маестро Димитров направи прослушване и вземаме кларнетист и виолист. Ще викаме допълнително цигулари от Пловдив, защото такива не се явиха. Привличаме трима ученици от Музикалното училище да започнат да учат занаята.

Трябва да се обнови хорът. Проблемът е комплексен. Ако назначим артист, трябва да му осигурим квартира, а нямаме достатъчно възможност. Самият маестро Георги Димитров живее на хотел. Това са трудности, които през годините напред ще решаваме, но няма да стане бързо. Както и дългът не се връща бързо. Това са много пари...

- Какъв е климатът в Операта?

- Цялата спекулация около този дълг идва от хора, които са в трупата, към които не бях реваншист и които търсят начини да ме злепоставят, да настроят общественото мнение срещу мен с надеждата да се върнат отново на бял кон те или техни приближени. Това са същите хора, които на 31 юли 2013 г. бяха окупирали Операта, спяха денонощно в сградата, бяха затворили всички врати със синджири, за да не мога да вляза и да встъпя в длъжност. Не можете да си представите с какво лицемерие всички те идват при мене - почти скимтящи с молби за допълнителни отпуски или допълнителна работа, за да имат допълнително възнаграждение.

Проблемът в Операта е вътре в Операта. Това са низки, долни хора, които са двулични... Толкова са елементарни. В кабинета ми са готови да ме прегърнат и целунат, кълнат се във вярност и преданост, без да искам това от тях, като излязат са като "яговците" от "Отело". Това са хора с болни амбиции и рецидивираща маниакалност за величие. Те ми пречат. Заради тях не мога да мисля творчески. Не ми е във възпитанието и манталитета да постъпя реваншистки...

- Предшественикът Ви Красимир Къшев в тази групичка ли е?

- Нямам доказателства, но е факт, че когато дойде да разговаря с мене, каза: "Ако не спреш да споменаваш, че дългът се дължи на мене, ще поведа война срещу тебе!" И ето - факт е войната!

- Вярно ли е, че му е предоставен ремонтиран и оборудван кабинет като директор на сградата на Операта?

- Той е назначен от г-н кмета като домакин, мениджър или директор на сградата. Зная, че има самостоятелна стая, но не съм влизал там. Това са средства на Общината. Така са преценили и така са действали. Г-н Къшев продължава да бъде на трудов договор в Операта като диригент и като такъв има достатъчно ангажименти. Но това, което казвам, ми дава основание да си мисля, че голяма част от интригите, думите срещу мен и настройване на общественото мнение идват от там, защото не съм спрял да говоря за тези 240 000 лв. Как да спра, като навсякъде трябва да давам обяснение пред колегите защо не им се увеличава заплатата.

- Преди десетина дни, със съдействието на Областна администрация, Вие се срещнахте със зам.-министъра на културата Боил Банев. Народният представител д-р Кирил Добрев заяви на брифинг, че ще лобира пред Министерството на културата да се направи наложително одит не само на Вашето управление, а и на 3 години назад?

- Моля и настоявам за такава комплексна ревизия, за да се видят брой спектакли, премиери, продадени билети, приходи и пр. За 2014 г. имаме изиграни 110 представления, за 2013 - 99, като от септември аз съм директор, за 2012 г. - 106, за 2011 г. - 84. Билетите за 2014 г. са 30 968, за 2013 - 30 494, за 2012 - 29 578. Приходите са 241 386 лв. за 2014 г., 179 059 лв. - през 2013 г., 188 000 - през 2012 г. и 171 000 лв. - през 2011 г. Така че ръстът е явен. Т.е. не може да се заявява, че с малко дейност или бездействие съм натрупал дълг към Операта.

Работили сме и при това много. Укоряван съм от министерството, че имаме 10 премиери, както и за турнето ни във Франция в ЮНЕСКО, че сме представили Стара Загора и България, а през това време не сме играли в България и е намален броят на продадените билети.

- Вярно ли е, че имате санкция - последно предупреждение от Министерството на културата, което активно се тиражира из културната общественост на града?

- Нямам никаква санкция! Искам среща с министър Вежди Рашидов, за да му разясня нещата, тъй като не зная как те стигат до него. Той е бил човекът, който е подписал одитния доклад на предишното ръководство за състоянието на Операта с непризнатите билети за 240 000 лв.

- Г-н Бонев, старозагорската културна общественост чака с нетърпение тържественото отбелязване на 90-годишнината на първата провинциална опера в България. Какви са намеренията и начинанията в тази посока?

- Много ми се иска преди всичко да се оправи атмосферата в Операта. Хората да не са напрегнати, да работим творчески, с желание и удоволствие.

Цялата година посвещаваме на това знаменателно събитие. От големите певци Красимира Стоянова е потвърдила участието в операта "Отело", заедно с Камен Чанев в НДК, където ще гостуваме на 22 октомври. Имам потвърждение от Соня Йончева за галавечер в Стара Загора през април. Поради изключителния успех през декември отново концерти с нашия оркестър ще направят двама изключителни музиканти - Васил Петров - на 14 февруари, а Теодосий Спасов - на 4 март. Договаряме подробности със солиста на "Юрая Хийп" Джон Уолтън за концерт-балади с нашия оркестър през април.

От класическия репертоар предстои през февруари премиера на "Севилският бръснар" на български език и на оперетата "Графиня Марица" - през април.

Предстои дипломният спектакъл по режисура на Денис Иванов - концерт "Шедьоврите на Моцарт" във фоайето. Измислил го е добре с декор и костюми, много талантлив млад човек. Имаме премиерен танцов спектакъл. Ще играем отново "Крал за един ден". Ще имаме концертно изпълнение на "Трубадур", който през лятото ще представим като спектакъл на Античния форум. Цикълът "Камерни концерти" се оказа сполучлив с много публика. Ще го приключим с френски и английски музикални шедьоври. В разговор съм с израелския диригент Ронан Нисън, който предлага да направим концерт на нашия оркестър с музика от известни холивудски филми на 21 март. Маестро Димитров ще подготви хубав оперетен концерт. С намерение сме да направим пролетен бал. През май са Австрийските музикални дни и концерт за 24 май - Деня на българската просвета и култура. По време на летните музикални празници на Античния форум ще изнесем всичките си постановки, които играем на сцена в театъра. Имаме обмен и с Пловдивската опера. Предстоящи са много турнета в страната. Отказах предложеното ни турне във Франция.

Започнахме да работим юбилейния галаконцерт, който ще бъде на 1 юли. Ще поканим всички ветерани, допринесли за имиджа на Операта ни, както и големи имена, наши приятели.

Трупата на Държавна опера - Стара Загора, е чудесна. Много свестни, талантливи, добронамерени и всеотдайни хора има, но те са в неведение. Не знаят как да реагират, защото ако се върне предишният директор, няма да им се размине.

Надявам се в най-скоро време да се сложи точка на тази сага и да влезем в предпразничния ритъм.

Интервюто взе
Росица РАНЧЕВА