Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Нов главен диригент и стар дълг са налице в Операта към настоящия момент

Директорът на културната институция е амбициран да реши финансовия проблем през Сезон '2015

Георги Димитров ще бъде новият главен диригент на Държавна опера - Стара Загора, обяви директорът на културната институция Петко Бoнев на нарочна пресконференция вчера. "Травиата" ще е първата постановка под ръководството на маестро Димитров и това ще е една нова трактовка, уточни оперният шеф. "Севилският бръснар" с режисьор Славчо Николов, "Отело", "Крал за един ден" с дебют на Офелия Христова, дипломен спектакъл на младия старозагорски режисьор Денис Иванов, концерт на 14 февруари на джазмена Васил Петров, а на 4 март изява на световноизвестния кавалджия Теодосий Спасов са само малка част от бъдещите планове на ръководството на Операта.

С наситения репертоар се цели привличането на по-обширна зрителска аудитория, както и да се увеличи продажбата на билети. Основна цел на Държавна опера - Стара Загора, този сезон е да стопи своите задължения до минимум. Сегашното й финансово състояние е причината, заради която старозагорските депутати от ГЕРБ поискаха тази седмица Министерството на културата да направи цялостен одит на музикалната институция за последните години.

"Сезонът тръгна много добре. Предвиждаме продажба на над 2 хиляди билета през януари...", информира още Петко Бонев. Той не скри, че Държавна опера - Стара Загора, е в тежко финансово състояние. Задълженията в началото на 2014 г. са били 365 хиляди лв. До момента те са се увеличили с още 180 000 лв., но още няма окончателна цифра на точния дълг на Операта. Директорът сподели, че когато е трябвало да заеме поста през 2013 г., е бил информиран, че задълженията са около 200-240 хиляди лв. от непризнати билети, но впоследствие парите са се оказали много повече.

Новият диригент Георги Димитров от своя страна изрази съжаление, че Министерството на културата го превръща в "билетопродавач". Той благодари за доверието и изтъкна, че е наясно със ситуацията. Смята, че тежките условия за работа са наследени, а за всички дългове трябва да отговаря предишното ръководство. Новоназначеният диригент допълни, че са налице големи планове за новия сезон, чието изпълнение би било трудно заради принудата Операта да се самоиздържа. "Посоката, в която ни карат да вървим, води до "евтиния" в областта на културата и изкуството! Това обаче не е местен, а национален проблем", заключи Димитров.

Ненапразно на брифинга беше изтъкнато, че във връзка с 90-годишнината на Държавна опера - Стара Загора, от февруари стартира кампанията "90 години - 90 специални билета и още нещо". В нея са предвидени промоции за семейно посещение на опера, както и представления по време на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

Красилена КАЛЪЧЕВА