Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Град на поетите събра... 11 души на поетичен рецитал

"Писането, а и четенето на стихове са си по начало самотни занимания!", коментира Валери Станков, докато раздаваше автографи Едва 11 души се събраха на среща с поета Валери Станков, състояла се в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" привечер на 21 февруари. Сред присъстващите бяха двама от близо стотината членове на поетични сдружения и кръжоци в Стара Загора, двама представители на библиотеката-домакин, пенсионерска двойка и неколцина от Фейсбук - приятелите на автора, който има зад гърба си 25 сборника със стихове и е сред носителите на голямата награда на името на Гео Милев.

Сред присъстващите нямаше нито един представител на културните институции в града. Повече от рехавото присъствие в залата не попречи на пристигналия от Варна творец да представи двете си най-нови стихосбирки "Черно на бяло" и "Дръж ми шапката, мила", след което прочете половин дузина от най-новите си стихове, които предстои да намерят място сред кориците на бъдещата му книга.

"Ако не друго, то поне се преброихме", въздъхна с тъга участник в срещата, който си купи по няколко от двата сборника с идеята да ги подари на култур-просветните кадри. Любител пък на руските анекдоти с мрачен хумор припомни, че чукчата не е слушател, а писател.

Аз пък избрах за отсъстващите началото и финала на валеристанковото "Антре към светлината": "...все се намира някой, /който ме пита - а бе, пич, как ги редиш тия стихове" и "Стиховете са най-простата къща, в която някога съм живял. /И вратата ми е отворена за всекиго.".

Христо ХРИСТОВ