Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Старозагорската опера представя за първи път на българска сцена балета "Фантастичното дюкянче"

Старозагорската опера ще представи на 28 февруари за първи път на българската сцена един от шедьоврите на световната класика - "Фантастичното дюкянче" от Росини, съобщи на пресконференция Огнян Драганов, директор на оперната трупа.

В спектакъла ще участват близо 100 артисти - цялата балетна трупа на Държавна опера - Стара Загора, част от хора на трупата, детската балетна трупа "Маргаритки" и Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур. "Българският акцент на спектакъла, създаден по сюжет от 1860 г. и с първа премиера на лондонска сцена през 1919 г., е включването на тиролски танц и марш", разказа примабалерината от Неапол Алба Буонанди, хореограф на спектакъла. Неин асистент е известната примабалерина Силвия Томова, ръководител на старозагорската балетна трупа.

За спектакъла са изработени 80 нови костюма по проект на Салваторе Русо, сценограф и художник на постановката. "Исках всичко да бъде красиво и мистично, защото това е любовната история на две кукли - марионетки, които танцуват кан-кан в магазин за играчки. Либретото на Мясин съчетава комедия, национални фолклорни танци и пантомима, от една страна, и класическа хореография - от друга", сподели италианският художник, който от 22 години гостува на българска сцена.

"Досега има два опита за частично представяне на "Фантастичното дюкянче" на българска сцена - на Петър Бакалов и Емилия Кирова", уточни Силвия Томова. Тя допълни, че това е детски спектакъл с много послания, щедро аплодиран по цял свят.

Във "Фантастичното дюкянче" действието се развива във Франция през 1860 г. Прочут майстор на играчки създава красиви танцуващи кукли за своя вълшебен магазин, които да танцуват пред клиентите. Отначало играчките забавляват две английски дами и едно американско семейство. Някои от куклите играят тарантела пред гостите, следвани от други кукли, облечени като карти за игра, които пък танцуват мазурка. Специално за дошлите нови клиенти - руско семейство, влизат казашки кукли, които изпълняват традиционен танц.

Малко след това пазачът в магазина представя най-специалните и сложни кукли-играчки, които танцуват кан-кан, бляскаво облечени момче и момиче. Техният танц е толкова очарователен, че американското семейство решава да купи мъжката кукла, а руското семейство купува женската танцуваща кукла. Сделката е направена, парите - платени, а куклите се поставят в отделни кутии. През нощта вълшебните кукли оживяват и започват да танцуват отново. Те са разтревожени, че двете танцуващи кан-кан кукли, които са влюбени една в друга, ще бъдат разделени. Замислят заговор да скрият куклите, преди продавачът да дойде на сутринта.

Когато магазинът отваря на следващия ден и клиентите влизат, за да вземат куклите си - те откриват, че кан-кан танцьорите ги няма. Без да подозират за тайния живот на вълшебните кукли, те обвиняват собственика на магазина и неговия помощник за липсата им. В последвалата врява куклите-танцьори идват на помощ на пазача на магазина, и заедно с казашките кукли атакуват клиентите с техните щикове. Изтикани от магазина клиентите гледат недоумяващо през прозореца как щастливите кукли и пазачът танцуват весело вътре, заедно със събралите се отново двойка кукли-танцьори на кан-кан.

Румяна ЛЕЧЕВА, БТА