Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Откриват галерия "Дечко Узунов" - новия филиал на Софийската ГХГ

Дечко УзуновИзложбата "Фрагменти от Европа" показва избрани пейзажи на казанлъшкия художник

С вернисажа на изложбата "Фрагменти от Европа" официално ще бъде открит новият филиал на Софийска градска художествена галерия - Художествена галерия "Дечко Узунов". Тържественото събитие е насрочено в рождения ден на Маестрото - 21 февруари (сряда) от 18 часа. Новият филиал се намира на булевард "Драган Цанков" No 24. Къщата на твореца и интелектуалец Дечко Узунов (1899-1986) е превърната в музей още преди повече от десетилетие, но сега той отново е част от музейната мрежа на СГХГ.

Галерията се състои от изложбена зала и ателието на художника, в което се съхраняват над 13 000 негови живописни и графични творби. По-голямата част от произведенията, изпълнени в маслена техника, са познати на публиката, но сред хилядите листове с акварели, рисунки, проекти и скици на Дечко Узунов остават все още доста интересни и непоказвани произведения.

"В изкуството най-плъзгавото, най-опасното е да се увлечеш в модното", изповядва приживе големият художник с казанлъшки корени. "Вечното е онова, което ще преживее. Което ще преживей и смъртта ти. Тогава вече можеш да си спокоен, че наистина си творил изкуство, което заслужава да бъде признато..."

Изложбата "Фрагменти от Европа" е посветена на Европейската година на културното наследство. В нея са представени пейзажи от десетина от държавите, до които Дечко Узунов е пътувал. През живота си художникът има възможността да посети почти всяка европейска страна, както и да види някои държави от Азия, Северна и Южна Америка. Подбраните пейзажи разкриват различни гледки от Франция, Италия, Турция, Гърция... Изложбата е придружена и от кратки текстове, в които се проследява кога художникът е бил в страната и кои са културните и природни обекти, избрани да бъдат вписани в световния списък на ЮНЕСКО.

Петър МАРЧЕВ