Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Старозагорската опера ще гастролира в Одрин

На 25 април Държавна опера - Стара Загора, ще гостува на сцената на Тракийския университет в Одрин с постановката на операта "Мадам Бътерфлай" от Пучини, съобщиха вчера от културната институция.

Повече от една година са продължили обсъжданията за възможностите за културен обмен и сътрудничество между ръководството на Старозагорската опера и Одрин. В подкрепа на преговорите съдействие е било оказано от генералния консул на Република България в Одрин Васил Вълчев и неговия екип.

Заявеният интерес и желание на двете страни е бил финализиран на 11 февруари в Стара Загора с подписването на договор за първото гостуване на оперния театър в турския град. Договорът е подписан от директора на Държавна опера - Стара Загора, Огнян Драганов и председателя на Търговско-промишлената палата в Одрин Реджеп Зъпкънкурт в присъствието на генералния консул на Република България в Одрин Васил Вълчев, Радослава Кафеджийска - консул в Генералното консулство на Р. България в Одрин, Елиф Гюлюзярдъмчъ - департамент Европейско сътрудничество на ОТПП, Елмаз Аслан - председател на дружеството на жените-предприемачи към ОТПП, и Красимир Червилов - заместник-директор на Държавна опера - Стара Загора. На официалната среща е присъствал и председателят на Търговско-промишлената палата - Стара Загора, Олег Стоилов.

Официалната делегация от южната ни съседка е била посрещната от директора на Старозагорската опера на 10 февруари и е присъствала на спектакъла на операта "Кармен" от Жорж Бизе. Гостите са изразили своето възхищение от представлението и са оценили високо нивото и постиженията на оперния театър, избран да гостува в Одрин. По време на двудневния престой са били коментирани и следващите съвместни културни проекти, както и възможности за разширяване и развитие на бизнес отношенията с партньори от Стара Загора и региона.

(СН)