Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Старозагорски бизнесмен платил подкуп, за да пее Веселина Кацарова във Виена

На предстоящия си галаконцерт в Стара Загора Веселина Кацарова (в средата) ще си партнира с младото сопрано Емилия Иванова и французина Серил Ровери Световната оперна звезда ще прави мастерклас в Стара Загора, има ангажименти и за 2020 година

"За да напусна легално България и да отида във Виена по поканата на маестро Караян през 1989 година, се наложи българин, живеещ по онова време в Швейцария, да плати голяма сума подкуп. Не съм го казвала това до този момент, но напоследък се сблъсках с доста силен негативизъм от страна на някои колеги, които може би ми завидяха, че станах артдиректор на Старозагорската опера. Истината е, че идванията ми тук носят не печалби, а загуба, но в крайна сметка не можеш само да вземаш, трябва и да даваш.

Това го научих от капитализма, в който живея вече три десетилетия", сподели в Стара Загора оперната звезда Веселина Кацарова в навечерието на своя утрешен галаконцерт на сцената в Града на липите.

Заради проблеми с пускането й отвъд някогашната Желязна завеса се наложило бизнесменът Койчо Белчев (от фамилията, която някога е притежавала тютюневата фабрика "Слънце" и прототип на Борис Морев в романа на Димитър Димов "Тютюн") да даде "на ръка" 50 000 долара на свързана с някогашния режим у нас изпълнителка, за да й "даде рамо" пред службите.

"Бях съвсем млада, току-що завършвах Музикалната академия, а в рода ни има човек, моят дядо, който е лежал в концлагера Белене и това се оказа пречка да пътувам свободно. Въпреки всичко аз никога не съм си и помисляла да се откажа от българската си принадлежност. Имам швейцарско и българско гражданство. През годините се сблъсках с невероятния расизъм в оперния свят спрямо певците от славянски произход. Не си смених фамилията, останах българка и ще бъда такава до края на живота си", разказа още сопраното, което е обиколило всички световни оперни сцени, а само концертът й преди 2 години в Токио е гледан от 29 милиона меломани в интернет.

Веселина Кацарова сподели, че има ангажименти, включително и през 2020 година, когато ще пее в "Трубадур", но не пожела да разкрие в коя точно страна ще бъде изпълнението. Веднага след Галата в Града на липите тя ще замине за Мюнхен, където ще представи репертоара си от руски и френски арии в зала "Херкулес" заедно с оркестър "София симфоникс" на диригентката Любка Биаджони.

През февруари й предстои да води майсторски клас в Тирол, такъв ще има и в Стара Загора от 28 август до 7 септември, като очакванията са в него да се включат не само млади родни изпълнители, уточни директорът на трупата Огнян Драганов.

Според Кацарова едно от най-тъжните неща е, че от доста години оперно пеене (на практика по целия свят) преподават хора, които никога не са били големи имена на сцената. Тя запита защо в родната Музикална академия не допускат изпълнители като Александрина Пендачанска и Стефка Минева.

Христо ХРИСТОВ